Ga naar de inhoud
Bekijk de verschillen

Nederlandse regio's bij grootste coronahaarden West-Europa

Beeld © ANP/RTL Nieuws

Nederland staat er ten opzichte van andere landen in West-Europa slecht voor als het gaat om de verspreiding van het coronavirus. De alarmerende cijfers van regio's in Nederland, België en Frankrijk staan in schril contrast met de cijfers in landen die in een vroegtijdig stadium strengere maatregelen nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van datajournalist Jasper Bunskoek van RTL Nieuws. Hij vergeleek de coronacijfers van 950 regio's in 11 verschillende landen rondom Nederland. 

Grote
Lees ook:
Grote regionale verschillen coronaboetes: Gelderland-Zuid opvallend streng

De EU gebruikt deze indeling van regio's om statistieken te kunnen vergelijken, zegt Bunskoek. "Wij hebben recente lokale coronacijfers omgezet in deze indelingen om te kunnen zien waar het coronavirus op dit moment het hardst toeslaat."

De 40 Nederlandse regio's uit het onderzoek scoren niet goed. "Een doorsnee regio heeft op dit moment ongeveer 15 nieuwe positieve testen per 100.000 inwoners per week. Alle Nederlandse regio's zitten daar boven. Amsterdam en Den Haag behoren zelfs tot de top-10 van meest besmettelijke regio's in West-Europa."

Positieve testen per 100.000 inwoners per week

Parijs grootste haard

Net als in Nederland zijn ook de cijfers in België en Frankrijk somber. Parijs, waar onlangs nog de Tour de France finishte, heeft met 231 positieve testen per 100.000 inwoners de twijfelachtige eer om de ranglijst van de 950 onderzochte regio's aan te voeren. 

Ook de Belgische hoofdstad Brussel is met 190 positieve testen per 100.000 inwoners in de top-10 te vinden. Amsterdam staat daar met 194 positieve testen echter nog boven en is de eerste niet-Franse regio in de lijst. De eerste Duitse regio volgt pas op plaats 72. Het gaat om de stad Hamm, met 96 positieve testen per 100.000 inwoners.

Positieve testen per 100.000 inwoners

Mondkapjes en groepsgroottes

Het is niet verwonderlijk dat de regio's uit landen als Ierland of Duitsland lagere cijfers kunnen overleggen. In die landen wordt bij alarmerende waarden meteen actie ondernomen. Zo is er in Ierland een uitgebreid schema met maatregelen (.pdf).

Duitse regio's zijn verplicht maatregelen te nemen als het aantal positieve testen boven de 50 per 100.000 komt. Naar aanleiding van de oplopende cijfers in Hamm is daarom een flink maatregelenpakket afgekondigd.

Veel besmettingen in coronabrandhaard Weesp

01:42
"Ik vrees het ergste."

Voor privéfeestjes met meer dan 25 mensen is een vergunning nodig, het pretpark is gesloten en op middelbare scholen is een mondkapje verplicht.

Kritieke grens

Zo gaat het in meer Duitse regio's die de kritieke grens van 50 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners overschrijden. Heel anders dan in Nederland. Amsterdam passeerde al op 9 augustus die grens. 42 dagen later, toen het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners drie keer zo hoog was, zijn lokaal maatregelen genomen, die nog niet zo streng zijn als in bijvoorbeeld Hamm.

Het lijkt erop dat het Duitse beleid om het virus terug te dringen zijn vruchten afwerpt. Op bovenstaande kaart zijn in ieder geval nauwelijks rode gebieden te vinden bij de oosterburen.

En ook eerder in de crisis leek hun aanpak succesvol. Covid-19 eiste tot nu toe het leven van 9400 Duitsers op een inwoneraantal van 83 miljoen. Het officiële dodental in Nederland staat op ruim 6300 op een bevolking van 17,4 miljoen mensen.

Wanneer neemt een land maatregelen?

Verantwoording

Voor dit onderzoek zijn de gegevens van 950 regio's in 11 verschillende landen met elkaar vergeleken. De regio-indeling is overgenomen van de Europese Unie, het gaat om zogeheten NUTS-3-regio's.

De gegevens over de verspreiding van het coronavirus is verzameld bij 14 verschillende gezondheidsinstituten die in deze landen actief zijn. De gegevens zijn op vrijdagmiddag 25 september verzameld en betreffen per regio de tot dan toe meest recente cijfers over 7 dagen.

De cijfers zijn vervolgens waar nodig omgerekend naar de indeling van de Europese Unie.

Bijna
Lees ook:
Bijna driekwart bevolking steunt strengere maatregelen tegen corona