Coronamaatregelen geschonden

Virologen teleurgesteld na feest Willem II: 'Virus houdt ook van voetbal'

25 september 2020 15:27 Aangepast: 25 september 2020 15:49
Viroloog Bert Niesters maakt zich zorgen. Beeld © SQ Vision/ANP

Virologen zijn teleurgesteld in het gedrag van Willem II-supporters gisteravond. Die stonden met honderden bij elkaar de wedstrijd tegen de Rangers FC te kijken in Tilburg. "Ik zag niemand die een mondkapje op had en veel mensen stonden dicht op elkaar", zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG.

"Het virus houdt ook van voetbal en doet gewoon mee", zegt Niesters. Hij reageert op de beelden van feestende Willem II-fans die rondgaan op sociale media. Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC vindt het 'onverstandig' wat de fans hebben gedaan. "Dit moet je nu gewoon echt niet willen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willem II-fans over kritiek: 'Na een paar bier is het gewoon fuck corona'

Er kwamen gisteravond ongeveer 1500 Willem II-fans naar het Olympiaplein in Tilburg. Daar was een fanzone ingericht en stond een groot scherm waarop ze de wedstrijd konden kijken. Op foto's en video's is te zien dat de 1,5 meter niet wordt gehouden. De politie, politici en zorginstanties reageren verontwaardigd.

Opheldering geëist

Verschillende partijen in de gemeenteraad van Tilburg willen opheldering van burgemeester Weterings. Ze willen weten waarom er zonder overleg met de raad een vergunning is afgegeven en waarom niet werd ingegrepen toen bleek dat de coronaregels werden overtreden.

Het Tilburgse Elisabeth-Twee-Steden reageerde teleurgesteld over het niet naleven van de coronaregels. "We zien een toename van coronapatiënten", zei een woordvoerder van het ziekenhuis in een toelichting. "Er is alle reden voor alertheid en het naleven van de regels. Dat gebeurde hier niet. Heel vervelend dat dit gebeurt op nauwelijks één kilometer afstand van het ziekenhuis, waar medewerkers druk bezig zijn met patiënten die positief getest zijn op het virus."

Zo ging het er gisteravond aan toe in Tilburg:

De 1,5 meter afstand leek onder de fans van Willem II op het Olympiaplein niet te bestaan.

Anders dan op de Dam in Amsterdam

Veel mensen maken op sociale media de vergelijking met het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam. Daar kwamen begin juni drieduizend betogers bij elkaar. Ook toen werd de 1,5 meter afstand werd niet goed in acht genomen. Er kwam een golf aan kritiek op burgemeester Femke Halsema, maar volgens critici is de kritiek op de Willem II-supporters nu veel groter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén deelnemer antiracismeprotest Dam besmet met corona

De vergelijking met het protest op de Dam kan volgens de virologen niet één op één worden gemaakt. "Het verschil is dat er toen heel weinig mensen besmet waren", zegt Niesters. "Dan is de kans ook minder groot dat de ziekte verspreidt. Nu hebben veel meer mensen het virus onder de leden dus dan is de kans dat het doorgegeven wordt ook groter."

Tilburg is afgelopen week van 1385 naar 1523 besmettingen gegaan. er kwamen dus 138 nieuwe besmettingen bij. Amsterdam ging in de week voorafgaand aan 1 juni, de dag van het protest, van 2312 naar 2363 besmettingen, dus 51 nieuwe besmettingen. Tilburg lijkt dus harder te gaan nu dan Amsterdam destijds, maar belangrijk om hierbij te melden is dat er in mei minder werd getest dan nu.

Er kwamen ongeveer drieduizend mensen naar het protest op de Dam. Er kwamen ongeveer drieduizend mensen naar het protest op de Dam.

Mensen die de supporters van Willem II steunen, noemen als argument dat het feest buiten was. En buiten is er minder kans op besmetting toch?

"Er is inderdaad een verschil in kans op overdracht tussen buiten en binnen", zegt Koopmans. "Het hangt af van wat mensen doen (rustig praten, zingen of schreeuwen), hoe lang ze bij elkaar staan en of mensen met klachten thuisblijven." Volgens haar zijn meerdere adviezen gisteren in de wind geslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester Tilburg: 'Bijeenkomst Willem II-fans bewuste keuze'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore