Geen afstand gehouden

Willem II-fans over kritiek: 'Na een paar bier is het gewoon fuck corona'

25 september 2020 12:59 Aangepast: 25 september 2020 15:32
Giannis was gisteravond bij het Olympiaplein in Tilburg. Beeld © Giannis Garlemos

Er is veel kritiek op de supporters van Willem II die gisteravond op het Olympiaplein in Tilburg samen de wedstrijd tegen Rangers FC keken. We spraken met twee fans die op het plein stonden. "Mensen zijn altijd negatiever als het gaat over voetbalsupporters. Dat wordt meteen uit de context getrokken."

Samen met honderden medesupporters stonden Timo van Gils (21) en Giannis Garlemos (49) gisteravond in de fanzone in Tilburg. Giannis noemt het 'een grote reünie'. "We zaten zes maanden opgesloten en nu zag je elkaar eindelijk weer."

"De sfeer zat er goed in", zegt Timo. "De wedstrijd zelf was minder, maar ik heb me vermaakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willem II-fans feesten erop los: coronamaatregelen ver te zoeken

Op sociale media gingen foto's en video's rond van de fanzone in Tilburg. Te zien is dat de 1,5-meterregel wordt geschonden.

De politie, politici en zorgpersoneel reageren verontwaardigd. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) noemde het gedrag van de supporters 'heel zorgelijk'. Ook op sociale media regende het kritiek. "Waar is de 1,5 meter en waarom wordt er niet ingegrepen?", reageert iemand. "Dit is een mes in de rug van het zorgpersoneel", zegt een ander. 

Zo ging het er aan toe in Tilburg:

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Rangers FC uit Schotland werd er flink gefeest.

Ergens begrijpt Timo die kritiek wel. "We zitten natuurlijk in een coronaperiode. Maar het gaat op genoeg plekken mis. Laatst was ik bij een evenement waar iedereen koptelefoons op moest en uit elkaar moest zitten, maar na een paar uur werd daar ook gewoon gezongen en gedanst."

Giannis plaatste zelf ook een aantal filmpjes op Facebook. "Daar kreeg ik behoorlijk wat kritiek op", zegt hij. "Mensen vinden het stom van me." Zijn reactie daarop? "Ik zeg telkens: als je een paar bier op hebt is het gewoon 'fuck corona'. Zo gaat het gewoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Van Ark doet stevige beloftes zorgracisme

Het Elisabeth-Twee-Steden-ziekenhuis in Tilburg betreurt dat de coronaregels niet zijn nageleefd. "Heel vervelend dat dit gebeurt op nauwelijks 1 kilometer afstand van het ziekenhuis, waar medewerkers druk bezig zijn met patiënten die positief getest zijn op het virus", zei een woordvoerder. Zelf zijn Timo en Giannis niet bang om ziek te worden. "Ik kom elke dag in de supermarkt, daar kan ik het net zo goed oplopen." Timo zegt dat hij een paar weken geleden al corona heeft gehad. "Daardoor ben ik er nu minder bang voor." 

'Burgemeester handelde goed'

Ze vinden dat burgemeester Theo Weterings de juiste beslissing heeft genomen door toestemming te geven voor het feest. "De supporters waren toch wel bij elkaar gekomen. Nu had je tenminste niet iedereen los in de stad", zegt Timo. "Dit was de beste oplossing."

Volgens hem ziet het er op de beelden heftiger uit dan het in werkelijkheid was. "Door de hardcore muziek en het springen enzo."

Of het naïef was om te denken dat er 1,5 meter afstand gehouden zou worden? "Als je zo'n evenement organiseert, kan je niet verwachten dat mensen op 1,5 meter afstand gaan staan. Niemand komt uit een ei", zegt Giannis. Daar is Timo het mee eens. "Het was bedoeld voor de harde kern. Iedereen wist dat dit niet voor gezinnetjes was en wat er zou gaan gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester Tilburg: 'Bijeenkomst Willem II-fans bewuste keuze'

Of de beide supporters met de kennis van nu nog een keer naar zo'n evenement zouden gaan? "Sowieso", zegt Timo. "Als zoiets georganiseerd wordt, dan laat je het echt niet lopen", zegt Giannis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore