Commerciële tests

Nijpend tekort aan agenten door coronamaatregelen, dagelijks werk in gevaar

23 september 2020 16:53 Aangepast: 23 september 2020 17:46
Agenten patrouilleren door het centrum van Rotterdam. Beeld © ANP

De Nationale Politie heeft te kampen met zo'n grote uitval van agenten door de coronamaatregelen dat het dagelijkse werk in het geding komt. De politieleiding noemt dat onacceptabel en schakelt nu een commercieel testbedrijf in. Dat blijkt uit een mail die in handen is van RTL Nieuws.

Agenten komen in aanmerking voor zo’n sneltest als ze nodig zijn bij ‘operationeel nijpende situaties’, zoals uitrukken bij ongelukken en geweldsmeldingen en terreurinzet.

Gezondheidsklachten en thuisquarantaine

Verschillende politieteams in het land hebben te maken met een grote uitval van agenten omdat ze gezondheidsklachten hebben en moeten wachten  voordat ze terecht kunnen bij de GGD voor een coronatest. Maar veel agenten zijn ook niet inzetbaar omdat ze in thuisquarantaine zitten vanwege contact met een mogelijk besmet persoon, zo bevestigt woordvoerder Helma Huizing van de Nationale Politie.

Hierdoor 'is er sprake van een zodanig capaciteitsverlies, dat vitale processen in het geding komen', zo staat in de mail. Het gaat om de basispolitiezorg, maar ook om bijzondere diensten, zoals de Dienst Bewaken & Beveiligen en Dienst Speciale Interventies (DSI). Door de capaciteitsdruk moeten eenheden steeds vaker agenten van andere posities wegtrekken om de noodhulp op peil te houden. Dat gaat dan weer ten koste van andere politietaken, zegt Huizing. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgelijke coronagebieden uitgebreid: in deze 14 regio's gelden straks strengere maatregelen

De politie schrijft dat het simpelweg niet uit te leggen is dat de veiligheid van burgers en medewerkers in gevaar komt door capaciteitstekort. Daarom wijkt de politie 'voor operationeel nijpende situaties' af van het landelijk testbeleid via de GGD. Voor die situaties kunnen agenten vanaf vandaag terecht bij het testbedrijf Eurofins, dat commerciële testen uitvoert.

"Eurofins heeft zeven locaties in Nederland waar agenten snel getest kunnen worden. Afhankelijk van de hoeveelheid collega's die gelijktijdig moeten worden getest, kan Eurofins ook op locatie komen testen", staat in de mail. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT-lid: 'Dip in testcapaciteit hadden we kunnen voorkomen'

'Voorrangspositie ligt gevoelig' 

"Het gaat om een ad-hocmaatregel die erop is gericht om de operationele inzet te kunnen blijven garanderen." Daarnaast staat in de mail dat de politie zich realiseert dat de 'voorrangspositie' om zich te kunnen laten testen bij een commercieel bureau, 'politie-bestuurlijk gevoelig' ligt.

Helma Huizing van de Nationale Politie laat weten dat het om een tijdelijke maatregel gaat en dat de politie nog in overleg is voor een structurele oplossing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore