Meer gasten mogelijk

Feest verplaatst naar andere regio om coronaregels: 'Slaat nergens op'

23 september 2020 16:25 Aangepast: 23 september 2020 18:06
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Het gebeurt volop: bruiloften en feesten die verplaatst worden van de ene regio naar een andere, om aan aangescherpte coronaregels te ontkomen. Zalenverhuurder Ali uit Amsterdam heeft al een half jaar amper boekingen. Krap 20 minuten verderop, in het zalencentrum in Zaandam, is de agenda helemaal vol.

In Amsterdam gelden extra coronamaatregelen en mogen maximaal 50 mensen bij elkaar komen. In Zaandam, dat in een andere veiligheidsregio ligt, geldt die regel nog niet en mogen evenementen met maximaal 100 personen worden georganiseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de aangekondigde nieuwe coronamaatregelen

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, constateerde de trend van het verplaatsen. "Ik hoor nu al dat partijen met meer dan vijftig man worden verplaatst naar andere delen van het land", zei hij eerder tegen De Stentor.

Deskundigen maken zich zorgen. "Wat is het nut van de regel als je alle mensen uit een zorgelijke regio verplaatst naar een minder zorgelijke regio", zegt viroloog Andreas Voss. Ook epidemioloog Patricia Bruijning van het UMCG maakt zich zorgen. "De mensen komen uit regio's waar veel besmettingen zijn. Die feesten moet je dan niet verplaatsen."

'Driftig op zoek naar locaties'

Weddingplanner Wadei Larausi van BASMA Weddings herkent het. Ook zijn klanten zijn 'driftig op zoek naar nieuwe locaties' waar de aangescherpte maatregelen niet gelden. Hij organiseert veel bruiloften in Amsterdam en Utrecht en ziet dat mensen hun feest nu verplaatsen naar bijvoorbeeld Almere of Zaandam, waar de 50-personenregel niet geldt.

Weddingplanner Wadei Larausi. Weddingplanner Wadei Larausi.

"Ik waarschuw mijn klanten wel dat ze er rekening mee moeten houden dat het ook zomaar kan dat over een paar dagen of weken overal in het land weer extra maatregelen zijn, of dat het aantal regio’s met extra maatregelen wordt uitgebreid", zegt Larausi. "Maar uiteindelijk laat ik het aan de klant."

'Hier niks, daar alles'

Het frustreert zalenverhuurder Ali, van zalencentrum M&M Plaza in Amsterdam. "Hoezo mogen wij hier helemaal niks en mag vijf minuten verderop alles? Zaandam is hier vlakbij. Daar mogen de mensen geld verdienen en mag de corona zich blijkbaar wel verspreiden. Het slaat nergens op."

Extra maatregelen in zes regio's

  • Het gaat om Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Hollands-Midden, Utrecht, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond.
  • De kans is groot dat er later deze week meer regio's bij zullen komen.
  • Alle horecagelegenheden moeten daar om 1.00 uur 's nachts dicht. Om middernacht moet de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen.
  • De maximale groepsgrootte is 50 personen, zowel binnen als buiten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor onder meer religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, demonstraties en theatervoorstellingen. Wie een bijeenkomst wil organiseren voor meer dan 50 personen, moet zich melden bij de gemeente voor toestemming.

Bij Ali is het al een half jaar rustig. "Het is een enorme troep geworden. We hebben annuleringen, mensen kunnen het allemaal niet meer betalen", zegt hij. "We hebben grote zalen hier en de zaalhuur is berekend op het aantal vierkante meters. Als je dan vijftig gasten uitnodigt in een zaal van 500 vierkante meter, dat is gewoon niet te doen voor de mensen."

Nawid Wardodji van De President in Zaandam. Nawid Wardodji van De President in Zaandam.

Bij concurrent Nawid Wardodji, van De President in Zaandam, staat de telefoon juist roodgloeiend. "Mensen willen weten of wij nog data beschikbaar hebben, maar we zitten al behoorlijk volgeboekt. Ze willen gewoon niet meer wachten, of moeten eerst trouwen voor ze mogen samenwonen in het huis dat al gekocht is."

Corona grijpt weer om zich heen, behalve in Zweden

Lokale lockdowns en extra maatregelen. Steeds meer Europese landen moeten eraan geloven. Corona grijpt weer snel om zich heen. Voor een zogeheten tweede golf wordt gevreesd. Maar niet in Zweden. Daar worden nauwelijks meer mensen ziek.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trouwen met coronaregels hele puzzel: 'Maatregelen werken voor geen meter'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore