Migratiepact EU

EU-landen hoeven niet verplicht asielzoekers op te nemen

23 september 2020 14:29 Aangepast: 23 september 2020 16:15
Asielzoekers bij een tijdelijk kamp op Lesbos. Beeld © ANP

EU-landen worden niet verplicht asielzoekers over te nemen van andere landen. Wel wil de Europese Commissie landen verplichten om solidair te zijn in crisissituaties. Dat blijkt uit een nieuw Europees Migratie en Asiel Pact dat vandaag gepresenteerd werd.

Het pact is een voorstel om de 27-lidstaten op een lijn te krijgen. Uiteindelijk moet er een plan gemaakt worden om illegale migratiestromen tegen te gaan.

Het principe dat de lidstaat waar migranten en vluchtelingen het eerst aankomen verantwoordelijk is voor de asielprocedure, blijft maar er komen nieuwe criteria om te zorgen voor een betere verdeling van de te beoordelen verblijfsaanvragen. Zo stelt Brussel een 'pre-selectie' aan de grens voor. Die selectie moet gaan plaatsvinden in verbeterde opvangcentra. Daar zouden mensen dan geïdentificeerd, gescreend en geregistreerd worden in een Europese databank. Vervolgens zou snel besloten kunnen worden wie kans maakt op een verblijfsvergunning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse Anne (27) werkt in kamp Moria: 'Hard huilen helpt me'

Als blijkt dat een migrant minder dan 20 procent kans op asiel heeft, komt hij of zij in een zogeheten 'fast track'-procedure van twaalf weken om uiteindelijk naar huis gestuurd te worden. Als het aan de commissie ligt, komt er een Europese terugkeercoördinator. De commissie wil dat de procedure van terugkeer sneller en beter gaat.

Geen toeval, maar beleid: dit is waarom duizenden mensen vastzitten op Lesbos

Het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos ging in vlammen op. De branden waren aangestoken uit onvrede. Want duizenden mensen wachtten er jarenlang tot hun asielprocedure eindelijk begint. Nu het kamp niet meer bestaat, zwerven 13.000 vluchtelingen rond.

Steun voor overbelaste landen

Ondanks dat EU-landen niet verplicht worden asielzoekers over te nemen van andere landen, moet er wel meer steun komen voor overbelaste landen. Als landen als Griekenland en Italië overstroomd worden door illegale migranten wil de commissie een 'bindend systeem van solidariteit'.

Landen kunnen asielzoekers overnemen, maar als ze dat niet willen moeten ze helpen bij het organiseren van de terugkeer van kansloze asielzoekers naar hun thuisland, of andere vormen van operationele steun bieden. Brussel wil ook dat de lidstaten vastleggen hoeveel migranten die op zee zijn opgepikt ze willen opnemen. Daarnaast zet de commissie in op meer samenwerking met landen waar veel migranten vandaan komen, vooral landen in Afrika.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Migranten Lesbos naar nieuw kamp gedirigeerd: 'Jullie mogen dit niet filmen'

"Dit is een poging van de Europese Commissie om een van de lastigste politieke dossiers los te trekken", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar de commissie is niet de baas in Europa. Het is uiteindelijk aan de lidstaten."

Veel discussie

"In het plan zitten maatregelen (betere registratie, uitbreiding van het Europees grensagentschap) waar de landen het makkelijk over eens worden. Maar de opvang, de vrijwillige verdeling en de procedure aan de grens zullen nog voor veel discussie zorgen. Grofweg: het zuiden wil vooral solidariteit en hulp, Oost-Europese landen willen geen verplichtingen en West-Europese landen, zoals Nederland, zullen hameren op gezamenlijke afspraken." 

Of dit migratiepact echt iets gaat veranderen, hangt volgens Lambie af van de lidstaten. "Deze discussie zal ook zeker terugkeren in het politieke debat in Nederland. Nederlandse politieke partijen zijn diep verdeeld over migratie, kijk maar naar de felle discussie over de opname van 100 mensen uit kamp Moria. De discussie over dit 'migratiepact' zal net zo fel zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Chaos en onzorgvuldigheid' bij afhandeling asielprocedures

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore