Zondag rustdag

RIVM gebruikt verkeerde cijfers voor conclusie dat minder thuis wordt gewerkt

22 september 2020 16:50 Aangepast: 22 september 2020 17:30
RIVM-baas Jaap van Dissel praat de Tweede Kamer bij. Beeld © ANP

In de technische briefing voor de Tweede Kamer zei RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdagmiddag dat het aandeel mensen dat thuiswerkt nu op het zelfde niveau zit als voor de coronacrisis in januari. De cijfers die dat zouden bevestigen gingen echter over zondagen. Uit de werkelijke cijfers blijkt dat nog altijd een kwart minder op kantoor wordt gewerkt.

Dat blijkt uit nadere bestudering van de gegevens door RTL Nieuws. Van Dissel gebruikte de cijfers, die door Google worden verzameld, om aan te geven dat mensen zich vrijer bewegen.

Het advies om zoveel als mogelijk thuis te werken geldt sinds het begin van de coronacrisis. Meteen was in de mobiliteitscijfers van Google te zien dat er minder mensen op werklocaties te vinden waren: een signaal dat er meer thuisgewerkt wordt.

Alleen in de weekenden zijn de cijfers niet zo afwijkend: simpelweg omdat er dan minder mensen werken. Van Dissel zei in de briefing dat uit de Google-gegevens zou blijken dat er nauwelijks nog meer wordt thuisgewerkt. Als illustratie werd de volgende grafiek getoond.

In de grafiek is te zien hoe Google op 7 mei 43 procent minder mensen registreerde bij 'places of work' dan in de periode voor de coronacrisis. Op 7 juni waren dat er juist 6 procent meer.

Daarna wordt ook de waarde voor 8 september (8-9) getoond. De cijfers komen echter niet overeen met wat Google over die dag meldt. Wel komen ze overeen met de cijfers voor 6 september (6-9).

2 zondagen

Zowel 7 juni als 6 september viel op een zondag. Juist van die dag weten we dat deze niet geschikt is om in te schatten hoeveel mensen naar hun werk gaan.

Daarvoor zijn doordeweekse dagen logischerwijs geschikter. En als we dan kijken naar de meest recente doordeweekse dag waarvan gegevens bekend zijn, vrijdag 11 september, is te zien dat mensen meer dan een kwart minder (-28%) op hun werk zijn gezien.

Conclusie

Op basis van deze cijfers is het dus helemaal niet zo dat er veel meer op kantoren en bedrijven wordt gewerkt dan eerder in de crisis. De cijfers verschillen niet veel van de situatie op doordeweekse dagen in juni en is nog altijd aanzienlijk lager dan voor de coronacrisis.

De conclusie van Jaap van Dissel dat we qua thuiswerken op het niveau voor voor de crisis zitten, is op basis van de data die hij zelf heeft gebruikt, dus niet juist.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore