Werknemers en studenten

'Nederlandse zendeling in Malawi vervolgd voor seksueel misbruik'

22 september 2020 11:41
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

De Nederlandse zendeling Wim A. (49) zou in Malawi zijn aangeklaagd wegens seksueel misbruik van studenten en werknemers. A. Hij zou bij zijn slachtoffers dreigen met het intrekken van studiebeurzen.

Dat meldt actualiteitenprogramma Zembla. A. is financieel directeur van reformatorische zendelingenorganisatie Timotheus. Zijn advocaat meldt aan Zembla dat A. zijn slachtoffers heeft gedwongen tot seks. Deze zouden tussen de 22 en 40 jaar zijn.

Volgens de advocaat dreigde A. de studenten uit te sluiten van het studiebeurzenprogramma van Timotheus als ze niet zouden meewerken aan zijn seksuele wensen. Zembla sprak met vier studenten, die verklaren dat A. hen dwong tot kussen, strelen en masturberen en in meerdere gevallen ook orale en anale seks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medische kosten na seksueel geweld vergoed: 'Drempel om hulp te zoeken omlaag'

De Timotheos Foundation is een orthodox-christelijke hulporganisatie die in 2011 werd opgericht vanuit de Malawische Reformed Presbyterian Church. Kerkgenootschappen in Nederland ondersteunen de stichting.

De organisatie beheert kinderopvangcentra, scholen en een studentenprogramma. A. was vanaf de oprichting werkzaam voor de organisatie. Als financieel directeur was hij onder andere verantwoordelijk voor het toekennen van studiebeurzen aan weesjongeren. 

De Malawische Timotheos Foundation heeft A. op non-actief gesteld. Hij kan veroordeeld worden tot maximaal 14 jaar cel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore