Ga naar de inhoud
Coronacijfers

13.471 nieuwe besmettingen in week tijd, ic's net zo vol als half maart

Een moeder en zoon in de corona-polikliniek bij het UMCG. Deze is bedoeld voor patiënten met luchtwegklachten. Beeld © ANP

13.471 mensen zijn de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is 60 procent meer dan een week eerder. Er liggen op dit moment 103 mensen op de intensive care als gevolg van een besmetting. Dat is gelijk aan half maart, toen de eerste coronagolf begon.

Bijna
Lees ook:
Bijna overal coronabesmettingen, bekijk de cijfers in jouw gemeente

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM en de Stichting NICE, die de capaciteit van ziekenhuizen en intensive cares monitort.

Het aantal nieuw vastgestelde besmettingen steeg in de afgelopen week naar 13.471, ruim 5.000 meer dan in de week daarvoor. Daarmee zet de stijging van de afgelopen weken door. Afgelopen week werden er per dag gemiddeld 1925 nieuwe besmettingen, 22 nieuwe ziekenhuisopnames en 5 doden gemeld. 

Nieuw gemelde besmettingen, opnames en doden

Ic op niveau 14 maart

Het duurt meestal een tijdje voordat de toename van het aantal besmettingen ook leidt tot meer ziekenhuisopnames en behandelingen op intensive cares. Afgelopen week was daar een flinke toename waar te nemen, die dus waarschijnlijk nog niet het gevolg is van de flinke stijging in besmettingen van nu. 

Zo worden er op dit moment 458 mensen met corona behandeld in het ziekenhuis. En ook op de ic neemt het aantal coronapatiënten toe. Op dit moment liggen er 103 mensen, dat zijn er ongeveer evenveel als op 14 maart. Toen waren dat er 95. 

Aantal coronapatiënten per dag op ic

Trump
Lees ook:
Trump over 200.000 coronadoden: 'Nou, ik vind het jammer'

Lijn omhoog

Zoals in bovenstaande grafiek goed te zien is, steeg het aantal patiënten op de intensive care na 14 maart explosief. Een week later lagen er namelijk al 426 mensen met corona op intensive cares. 

Of we ook nu, met vergelijkbare aantallen, zo'n stijging gaan zien, is de vraag. De situatie op dit moment verschilt namelijk op een aantal punten van die in maart. Zo is bijvoorbeeld de ligduur van patiënten op de ic korter omdat artsen meer weten over manieren om corona te behandelen.

Ook was er in de weken voor 14 maart nog weinig bewustzijn over het virus en was er minder zicht op de verspreiding. Er werd veel minder getest en er was geen bron- en contactonderzoek. Het RIVM schat in dat op 22 maart 270.000 Nederlanders besmettelijk waren. Op 18 september  waren dat er volgens de meest recente berekeningen 104.437.

Aantal besmettelijke mensen per dag

Helpt
Lees ook
Helpt het slikken van vitamine D tegen het coronavirus?

Ook meer ouderen besmet

Het is op basis van de cijfers dus niet zomaar gezegd dat de hoge cijfers van nu gaan leiden tot dezelfde piek als in maart. Maar het neemt niet weg dat we voor de komende weken een verdere toename van ziekenhuis- en ic-opnames kunnen verwachten.

De cijfers over opnames van nu gaan in veel gevallen over besmettingen die eerder hebben plaatsgevonden. De flinke toename aan besmettingen op dit moment zal vermoedelijk dus pas later te merken zijn op de intensive cares.

Een ander negatief signaal: steeds meer ouderen raken besmet. Veel besmettingen vinden plaats onder jongvolwassenen, maar ondertussen stijgt ook het aantal gevallen onder ouderen. Zo raken er nu dagelijks zo'n tachtig 70-plussers besmet. En dat is een risico, want bijna 1 op de 10 70-plussers die sinds 1 juni besmet raakte belandde in het ziekenhuis.

Nieuwe besmettingen naar leeftijd

RIVM: nu 100.000 besmettelijke personen

Volgens een woordvoerder van het RIVM zijn er op dit moment 100.000 besmettelijke mensen met het coronavirus in Nederland. Op de piek in maart waren dat er 300.000. 

Het RIVM vindt het vooral zorgelijk dat het aantal ziekenhuis- en ic-opnames stijgt. "We hebben eigenlijk altijd gezegd dat dat een kwestie van tijd zou zijn", zegt een woordvoerder van het RIVM.

Volgens de woordvoerder staan we aan het begin van de tweede golf, maar kunnen we er met z'n allen voor zorgen dat het een 'golfje' wordt. "Dan moeten we ons aan de maatregelen houden."