Eén dwarsligger

Nog geen sancties tegen Wit-Rusland, Nederland 'zeer teleurgesteld'

21 september 2020 17:46
De Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja in Brussel. Beeld © AFP

De Europese landen zijn het niet eens geworden over sancties tegen Wit-Rusland, omdat één lidstaat dwarsligt. Minister Blok van Buitenlandse Zaken was na afloop van het overleg 'zeer teleurgesteld'.

Om sancties in te stellen, moeten alle EU-landen het eens zijn: alle 27 lidstaten moeten instemmen. Cyprus blokkeert sancties tegen Wit-Rusland, zolang de EU geen soortgelijke maatregelen tegen Turkije neemt. 

'Geen mooie dag'

Dit is 'geen mooie dag voor de EU', zei minister Blok tijdens zijn persconferentie. Dat er maar één dwarsligger is 'maakt de teleurstelling voor mij niet minder', aldus Blok. "Het had eigenlijk vandaag gemoeten."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Deze drie vrouwen waren het gezicht van de oppositie in Wit-Rusland, wat is er met hen gebeurd?

Blok wees erop dat Nederland er al langer voor pleit lidstaten niet langer een veto te geven over het opleggen van sancties. In de Tweede Kamer wordt ook afwijzend gereageerd op de opstelling van Cyprus. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma spreekt over een 'schandalige blokkade die de EU vleugellam maakt'. 

Cyprus

Achter de schermen is veel frustratie te horen over de opstelling van Cyprus. Het land heeft een langlopend conflict met Turkije. Recent zijn de spanningen opgelopen: Turkije boort volgens Cyprus en Griekenland illegaal naar gas en olie in hun wateren. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Poetin liet Loekasjenko eerst spartelen, maar grijpt nu de macht in Wit-Rusland

De regeringsleiders en staatshoofden moeten zich er later deze week over buigen, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell op een persconferentie. Borrell zei vorige week nog dat de EU, om haar geloofwaardigheid niet te verliezen, eruit moest komen vóór de EU-top, die donderdag begint.

Hij ontving eerder op de ochtend oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, die nog eens onderstreepte dat strafmaatregelen nodig zijn om het hardhandige optreden van de zittende president Aleksandr Loekasjenko tegen de protestbeweging een halt toe te roepen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore