Ga naar de inhoud
Nuttig of niet

Grote vraag naar griepprik in coronatijd: 'Ik wil vooral anderen beschermen'

Beeld © ANP

De vraag naar de griepprik zal dit jaar groter zijn dan ooit, verwacht het RIVM. Dat komt door corona. Veel mensen die normaal geen prik halen, willen er nu wel één. Deskundigen moedigen dat aan, al is de kans groot dat er te weinig vaccins zijn.

Een griepprik beschermt je niet tegen corona. Laat dat vast duidelijk zijn. Toch kan de griepprik wel degelijk nuttig zijn in combinatie met corona. Daarover straks meer.

Wie kan een prik halen?

Eerst die grote vraag naar de prik. Zes miljoen kwetsbaren en ouderen krijgen jaarlijks in het najaar een oproep voor een gratis griepprik. Normaal maakt  ongeveer de helft daar gebruik van. De verwachting is dat dit jaar vanwege corona veel meer mensen dat gaan doen. Er zijn dan ook een half miljoen extra vaccins aangeschaft, maar de vraag is of dat voldoende is.

Vraag
Lees ook:
Vraag naar griepprik flink toegenomen, productie extra vaccins niet mogelijk

Gezonde volwassenen en jongeren kunnen normaal gesproken ook een prik halen. Maar daar moet je wel voor betalen (zo’n 40 euro in totaal). Een recept halen via de huisarts zal dit jaar nog wel lukken, maar de apotheek kan het hoogstwaarschijnlijk niet leveren, simpelweg omdat er niet voldoende vaccins zijn. En dan gaan de kwetsbaren en ouderen voor.

'Nooit ziek'

Dat zou betekenen dat Esther Boven (26) achter het net vist. Zij reageerde op de vraag op onze Facebookpagina wie er een griepprik wil. Normaal haalt Esther altijd de griepprik en betaalt ze er zelf voor. "12 euro voor de prik zelf en dan nog 25 euro voor het vaccineren." Ze heeft dat geld ervoor over, zegt ze, omdat ze ervan overtuigd is dat het werkt. "Ik word daardoor nooit ziek."

Griepgolf begint in november

04:25
Bestaat de mannengriep en hoe word je snel beter: alles over de griep

De corona-uitbraak is voor Esther niet een extra motivatie om de prik te halen. "Nee, het vaccin werkt niet zozeer tegen corona", zegt ze terecht. Toch is het wel degelijk goed als veel mensen zich laten inenten tegen griep in coronatijd, zegt oud-huisarts en griepexpert Ted van Essen. "Griep tast de weerstand aan en met een slechte weerstand kan het verloop van corona ernstiger zijn." 

Kan funest zijn

Dat bevestigt huisarts en epidemioloog Gé Donker, al zegt zij dat corona in combinatie met griep vooral voor kwetsbare mensen funest kan zijn. Zij hoopt dat zoveel mogelijk mensen kunnen worden ingeënt. "Sommige grieppatiënten komen in het ziekenhuis terecht. Zelfs op de ic. Als we een coronagolf krijgen, is het van belang om bedden voor die patiënten vrij te houden en dus het aantal griepzieken beperkt te houden."

Daarnaast zou een griepgolf de testcapaciteit voor corona nog verder onder druk zetten. Corona en griep hebben vrijwel dezelfde symptomen, dus als er veel mensen met griep zijn, zal de toeloop op de teststraten enorm worden.

Anderen helpen

Voor Niels Sipkes (28) zijn dat redenen om een prik halen. Hij wil vooral anderen beschermen. "Ik werk met kwetsbare ouderen en ik wil niet dat ik hen aansteek." Hij merkt onder zijn zorgcollega’s dat de vaccinatiebereidheid laag is, zelfs in coronatijd. "Ze denken dat de prik niet werkt of zijn bang voor de bijwerkingen. Het is ook niet verplicht."

De meeste reacties op de oproep op onze Facebookpagina geven ook een beeld dat het griepvaccin niet zou werken. "Ik heb jaren een prik gehad en toen werd ik doodziek. Nu doe ik het jaren zonder en ben ik nooit meer ziek", zegt iemand die veel bijval krijgt. Volgens Donker kan het zijn dat deze personen verkoudheid en griep door elkaar halen.

Van Essen vult aan: "Het klopt ook wel dat het vaccin eens in de zoveel jaar niet werkt, maar dan nog kan het in elk geval geen kwaad. De enige bijwerking is een beetje pijn in je arm. Dat is grondig onderzocht."

Die
Lees ook:
Die griepprik, helpt die wel? En is ie gevaarlijk?

Overigens zou die griepgolf weleens minder groot kunnen zijn dan andere jaren, juist vanwege de maatregelen tegen corona.

Ook het griepvirus verspreidt zich via contact tussen mensen en als iedereen anderhalve meter afstand houdt en er zijn geen massabijeenkomsten, dan kan het zijn dat de griep minder hard toeslaat, zegt Donker.

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Corona wordt door sommigen vergeleken met griep, dit zijn de verschillen
Bron: RTL Nieuws