Families met kinderen

Duitsland wil 1500 vluchtelingen van Griekse eilanden opvangen

15 september 2020 10:38 Aangepast: 15 september 2020 11:47
Duizenden vluchtelingen op Lesbos zijn dakloos geworden. Beeld © AP

Duitsland is bereid om 1500 vluchtelingen van de Griekse eilanden op te vangen, na de crisis op het eiland Lesbos. Daar raakten 12.000 mensen dakloos na de brand in kamp Moria. Alleen gezinnen met een asielstatus komen in aanmerking.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft over de opvang een akkoord bereikt met de minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, zo melden Duitse media. Op het eiland Lesbos zitten op dit moment nog zo'n 12.000 migranten vast. Het grootste gedeelte leeft op straat, sinds vorige week het tentenkamp volledig afbrandde.

Merkel neemt voortouw in Europa

"Duitsland neemt hier het initiatief", zegt correspondent Jeroen Akkermans vanuit Berlijn. "Merkel hoopte dat andere landen ook groepen vluchtelingen zouden opvangen, maar op Frankrijk na stond niemand te trappelen. Nu Duitsland deze groep opvangt, hoopt Merkel dat andere landen alsnog zullen volgen."

Maar Duitsland is ook verdeeld. "De linkse coalitiegenoot SPD wilde in Europa echt een symbool afgeven, en daarom meer vluchtelingen opvangen." De CSU-partij van Seehofer wilde eerst enkel 100 tot 150 alleenstaande kinderen opvangen. "Nu zoeken Seehofer en Merkel het evenwicht en komen uit op 1500 mensen.", zegt Akkermans, die benadrukt dat de aantallen voor Duitsland nog altijd relatief laag zijn.

Iram (13) wil na brand in Kamp Moria nog altijd dokter worden

"Het is er in de middag snikheet en in de nacht erg koud." De Afghaanse Iram (13) is samen met haar familie dakloos sinds vluchtelingenkamp Moria in brand vloog. Nu leeft ze langs de kant van de weg. Haar droom om arts te worden, om in haar eigen land men

Vorige week maakte Duitsland al bekend dat het zo'n 100 tot 150 minderjarigen zonder ouders zou opvangen, als onderdeel van een deal waarbij in totaal 400 minderjarige vluchtelingen verspreid in Europa worden opgevangen.

Het Nederlandse kabinet besloot vorige week om 100 migranten van Lesbos te zullen opvangen. Het gaat om 50 alleenstaande minderjarigen en 50 kwetsbare volwassenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot gebaar of slappe hap? Deze 100 Moria-vluchtelingen komen naar Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore