Ga naar de inhoud
Koopkracht

Prinsjesdag: dit zijn de voorspellingen voor 2021 voor jouw portemonnee

Traditioneel worden op Prinsjesdag een hoop maatregelen aangekondigd door het kabinet. Maar wat betekenen die voor jouw portemonnee? Dat voorspelt het Nibud op basis van ramingen voor verschillende huishoudens. Bekijk hier wat de verwachtingen voor gezinnen als het jouwe zijn voor volgend jaar.

Voorlichtingsinstituut Nibud doet onderzoek en geeft voorlichting over de huishoudportemonnee. Op basis van cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) berekent het Nibud jaarlijks op Prinsjesdag voor 100 verschillende huishoudens welke impact kabinetsplannen hebben op de huishoudportemonnee.

De cijfers van het Nibud staan in onderstaande tool. Kies de gezinssituatie die het meest op die van jou lijkt, dan zie je wat er wordt voorspeld voor huishoudens als dat van jou.

Bron: Nibud. Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen. 

Voorspelling

Zoals je misschien hebt gemerkt, is niet voor elk specifieke gezin een berekening gemaakt. Het Nibud kijkt naar de impact voor doorsneegezinnen binnen een bepaalde groep. Als iets in je gezin verandert door bijvoorbeeld een scheiding, huwelijk, nieuwe baan of grote aankoop heeft dat veel meer invloed op je portemonnee dan de plannen van het kabinet. 

Omdat zulke veranderingen niet te voorspellen zijn en in elk gezin anders, worden die niet meegenomen in de berekeningen. Wel zeggen de cijfers dus iets over het kabinetsbeleid: als de regering besluit om belastingen te verlagen, zie je dat terug in de voorspellingen. 

De voorspelling laat dus zien hoe de keuzes van het kabinet huishoudens zoals het jouwe raken, terwijl jouw specifieke situatie heel anders uit kan pakken. Daarnaast gaat het om voorspellingen. In de ramingen van vorig jaar werd logischerwijs nog geen rekening gehouden met de coronapandemie, die uiteindelijk heel veel impact had (en heeft) op veel huishoudportemonnees.

Koopkracht zus en koopkracht zo, maar wat zegt het?

02:05
Op de koopkrachtramingen is altijd veel kritiek. Maar zijn ze toch nog ergens goed voor?
Pijn
Lees ook:
Pijn van de crisis komt bij klein gedeelte van de bevolking terecht