Nieuwe partijleider

Japan kiest Suga als opvolger voor vertrekkend premier Shinzo Abe

14 september 2020 10:37 Aangepast: 14 september 2020 11:18
Shinzo Abe (l) overhandigt de bloemen aan winnaar Yoshihide Suga. Beeld © AP

Japan krijgt voor het eerst in acht jaar een nieuwe premier. De 71-jarige Yoshihide Suga is zo goed als zeker de opvolger van Shinzo Abe, die een maand geleden zijn aftreden bekend maakte vanwege aanhoudende gezondheidsklachten.

Suga is door regeringspartij LDP gekozen tot nieuwe partijleider en daarmee is de weg vrij voor het premierschap. Woensdag zal daar formeel over worden gestemd. Suga was jarenlang de kabinetschef onder Abe en wordt gezien als diens rechterhand. Hij won de partijverkiezing van twee andere kandidaten.

De premier in wording kwam vorig jaar prominent in beeld toen Japan een historische stap zette. Na de unieke abdicatie van keizer Akihito mocht Suga al de naam bekend maken van de nieuwe keizerlijke periode, de Japanse jaartelling.

Yoshihide Suga maakte vorig jaar de nieuwe Keizerlijke periode bekend. Yoshihide Suga maakte vorig jaar de nieuwe Keizerlijke periode bekend.

Suga zal vermoedelijk aan het roer staan tot aan de landelijke verkiezingen in september 2021. In die periode moeten ook de uitgestelde Olympische Spelen gaan plaatsvinden. Of Suga daarna aanblijft als partijleider is onzeker. De economie van Japan zit in het slop, en het is lang niet zeker of de LDP zijn meerderheid in het parlement na de nieuwe verkiezingen kan behouden.

Het vertrek van Shinzo Abe lijkt zo nog niet tot een grote koerswijziging te leiden. De 65-jarige Abe maakte vorige maand bekend dat hij zijn functie neerlegt. De langstzittende Japanse premier lijdt aan een chronische darmontsteking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Olympische Spelen in Tokio in 2021, zonder of met corona'

Dit eilandje is van onschatbare waarde voor Japan

Het heeft een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer, er woont helemaal niemand en het ligt een kleine 2000 kilometer van Japan. Maar het eiland Minami-Torishima blijkt van onschatbare waarde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore