Ga naar de inhoud
Onverklaarbaar

Spanje waarschuwt voor aanvallen door agressieve orka's

Archieffoto van orka's voor de Amerikaanse kust. Beeld © Getty Images

De Spaanse autoriteiten waarschuwen zeilers en andere kleine schepen uit de buurt te blijven van orka's. Aanleiding zijn een aantal mysterieuze aanvallen door de dieren. Ze proberen boten te rammen, en daardoor ontstaan soms gevaarlijke situaties. Wetenschappers hebben geen verklaring voor voor het agressieve gedrag van de orka's.

Er zijn afgelopen maanden verschillende incidenten geweest in de Spaanse wateren, waarbij een groep orka's een schip aanviel. Vrijdag nog, bij Coruna aan de noordkust van Spanje. Een twaalf meter lang zeiljacht dat door een bedrijf naar Groot-Brittannië zou worden gevaren, werd zeker vijftien keer geramd door een orka.

Het zeiljacht raakte beschadigd aan het roer en moest naar de haven worden gesleept om te herstellen, vertelt de directeur aan de Britse krant de Guardian. Orka's zijn de grootste onder de dolfijn-achtigen en ze kunnen acht meter lang worden. De klap van zo'n dier kan dan ook hard aankomen.

De krant heeft ook beelden van een zeiljacht van de Spaanse kustwacht, dat begin september werd aangevallen door twee orka's. Ook van dit schip raakte het roer beschadigd. En zo zijn er afgelopen maanden verschillende keren aanvallen geweest, waarbij schepen het flink te verduren kregen. In één geval raakte een bemanningslid gewond. Hij liep kneuzingen op door de impact van de klap van een aanval.

De 23-jarige zeilster Victoria Morris beleefde angstige uren toen haar vijftien meter lange zeilboot eind juli bij de Straat van Gibraltar  werd aangevallen door een groep van negen orka's. "Het geluid was heel beangstigend. Ze ramden tegen de kiel. Ik was bang dat de boot ging kapseizen", vertelt ze aan de Guardian.

Mayday

Haar schip draaide 180 graden, door de klappen brak het roer en de hulpmotor viel uit. Morris en de drie andere opvarenden besloten een 'mayday' hulpoproep te doen. Daarna duurde het nog ruim een uur voor de kustwacht kwam. De orka's waren toen al vertrokken. De onderkant van haar schip is zwaar beschadigd en zit vol tandafdrukken.

Wetenschappers hebben geen verklaring voor het gedrag van de orka's. De dieren komen naar de Noord- en Zuid-Spaanse wateren voor de tonijn die daar zit. Waarschijnlijk is het een groep die de aanvallen pleegt, maar dan nog is het zeer uitzonderlijk. Dat zegt ook Rocío Espada van de Universiteit van Sevilla, die de migrerende orka's al jaren bestudeerd. "Ik heb nog nooit van dergelijke aanvallen gehoord. Dat een orka een stuk uit een fiberglas roer bijt is ronduit bizar."

Speels

De dieren zijn normaal juist behoorlijk speels, en geinteresseerd in de schroef of het roer van een schip. "Soms bijten ze in het roer en laten ze zich meevoeren. Maar dat rammen, dat duidt op stress. De wateren liggen daar vol met visnetten. Misschien is een kalfje er in verstrikt geraakt", denkt Espada. 

Ook andere wetenschappers denken vooral aan stress als verklaring, en er zijn genoeg redenen te bedenken. Vooral de wateren bij Gibraltar zijn immers erg druk bevaren, waardoor dieren soms gewond raken. Bovendien raakt het zeewater steeds meer vervuild waardoor ook het aanwezige voedsel afneemt. En er zijn de boottochten voor toeristen om de orka's van dichtbij te zien. Die maken het soms erger als ze wel heel dichtbij komen.

 

De Spaanse maritieme autoriteiten waarschuwen eigenaren van zeilschepen in het gebied om voor de zekerheid voorlopig afstand te bewaren tot orka's. Tot er meer duidelijk is over het gedrag van de dieren.