Schietpartij gefilmd

Agenten Los Angeles zwaargewond na 'hinderlaag', schutter voortvluchtig

13 september 2020 13:09 Aangepast: 13 september 2020 14:27
Beeld uit de video die de politie heeft vrijgegeven.

In Los Angeles zijn twee agenten in hun politiewagen neergeschoten. Op beelden die de politie heeft vrijgegeven is te zien hoe een man naar de stilstaande politiewagen loopt, en met een pistool begint te schieten.

Beide agenten in het voertuig, een man en een vrouw, werden in het hoofd getroffen. Ze zijn zwaargewond en vechten in het ziekenhuis voor hun leven.

De beelden zijn gemaakt door een camera op een metrostation in de buurt. Te zien is hoe de aanvaller na het schieten wegrent. Hij is nog voorvluchtig. De politie zegt dat een van de slachtoffers nog wel een beschrijving van de schutter heeft kunnen geven. 

De slachtoffers zijn een vrouwelijke agent van 31, en een man van 24. Ze zijn beiden ruim een jaar geleden in dienst getreden.

De schietpartij was zaterdagavond rond 19.00 uur lokale tijd in Compton, een beruchte voorstad van Los Angeles. De politie spreekt in een tweet van een ambush, een hinderlaag. "De man liep van achteren naar de wagen toe, en deed alsof hij gewoon langs wilde lopen. Tot hij plots zijn pistool trok en verschillende keren op de agenten schoot", zegt kapitein Kent Wegener van de LASD tijdens een persconferentie. 

Zijn collega, sheriff Alex Villanueva, reageert: "Dit maakt duidelijk dat we een gevaarlijk beroep hebben, en dat woorden en daden consequenties hebben. Ons werk wordt er niet makkelijker op als mensen niet van wetshandhaving houden. Het maakt me woedend, en tegelijkertijd ontzet. Er is geen mooie manier om het te zeggen."

Demonstraties in Compton na het doodschieten van Andres Guardado door de politie. Demonstraties in Compton na het doodschieten van Andres Guardado door de politie.

De dood van arrestant George Floyd heeft overal in de VS tot protesten tegen de politie en racisme onder agenten geleid. In Compton zelf is de relatie met de bewoners al decennialang slecht. In juni is er massaal tegen de politie gedemonstreerd na een schietpartij die veel stof deed opwaaien.

Twee agenten achtervolgden in een steeg de 18-jarige beveiliger Andres Guardado en schoten hem dood, met zeker vijf kogels in de rug. Volgens de politie trok hij een pistool, maar enkele getuigen spreken dat tegen. Volgens een klokkenluider in het politiekorps ging het om een moord door een bende binnen de politie die zich 'The Executioners' noemt, de beulen. De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen. 

Demonstranten ziekenhuis

Na het schietincident gisteravond in Compton stuurt de politie nog een opmerkelijke tweet de wereld in. Met een oproep aan demonstranten om de ingangen en uitgangen van het ziekenhuis niet te blokkeren, omdat ambulances er niet meer door kunnen. Volgens de politie scandeerden de demonstranten 'we hope they die', we hopen dat ze sterven, doelend op de twee agenten.

President Trump, die zich graag laat zien als een man van orde en gezag, heeft ook gereageerd. In een tweet schrijft hij: 'Het zijn beesten die hard moeten worden aangepakt'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore