Ga naar de inhoud
Westen VS

Megabosbranden in superdroog Amerika door bliksem en stommiteiten

In San Francisco is het overdag donker en kleurt de lucht oranje. Beeld © Casey Flanigan/ imageSPACE/ Shutterstock

De hevige bosbranden in het westen van de Verenigde Staten lijken niet te stoppen. Elk uur vliegt alleen al in Californië een gebied ter grootte van 1000 voetbalvelden in brand. In een dag tijd gaat het dan om ruim drie keer het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Het woord historisch wordt vaak misbruikt. Maar in dit geval niet. In het westen van de Verenigde Staten woeden historische bosbranden. Vooral de staten Washington, Oregon en Californië zijn getroffen.

Tot nu toe is in Californië al 9300 vierkante kilometer in de as gelegd, dat is ruim zes keer de oppervlakte van de provincie Utrecht. Vorig jaar rond deze tijd was een gebied ter grootte van 'maar' een derde van de provincie Utrecht afgebrand.

Correspondent Erik Mouthaan is in San Francisco

00:32
"De oranje gloed is inmiddels weg, maar het zicht is soms maar 500 meter."

Menselijke stommiteiten

Het vuur ontstaat door bliksem, óf door menselijke stommiteiten. Al bijna legendarisch is de brand die afgelopen week ontstond tijdens een zogeheten 'gender reveal party'. De aanstaande ouders gebruikten in een natuurgebied een rookbom om het geslacht van hun ongeboren kind te onthullen.

Het is niet bekend of de rook roze of blauw was. Maar in ieder geval vloog door de rookbom het gras in brand. Door de enorme bosbrand die volgde, moesten 20.000 mensen geëvacueerd worden.

De branden zijn nauwelijks onder controle te krijgen door de recordhoge temperaturen voor september, tot bijna 50 graden Celsius. In combinatie natuurlijk met de harde wind. En de droogte.

Megadroogte

Die droogte is het onderliggende probleem bij de bosbranden. Want het westen van de Verenigde Staten heeft te maken met een megadroogte, zoals dat door de wetenschappers genoemd wordt.

Al sinds het jaar 2000 is het veel te droog. Dat is dus al 20 jaar lang. En het ziet er niet naar uit dat er snel een einde komt aan die megadroogte.

Complete dorpen Oregon verwoest: 'Ik heb niets meer'

02:12
Veel mensen raken alles kwijt door de bosbranden.

Megadroogtes zijn historisch gezien geen onbekend verschijnsel. Ook niet in het westen van de VS. Wetenschappers hebben de droge periodes van de afgelopen 1200 jaar onderzocht.

Ze deden dat onder meer met de jaarringen van bomen – ook resten van bomen die al eeuwen dood zijn. Aan de hand van het groeipatroon van de bomen konden de wetenschappers vaststellen hoe nat of hoe droog de bodem is geweest.

En wat blijkt: er zijn vier eerdere megadroogtes geweest: eind 9de eeuw, midden 12de eeuw, vervolgens in de 13de eeuw, en ten slotte eind 16de eeuw. Alleen die laatste megadroogte (1575-1603) was erger dan de huidige en het verschil is maar klein. Verder is de huidige megadroogte nog niet afgelopen.

Klimaatverandering

Megadroogtes zijn dus een natuurlijk verschijnsel, maar de huidige droogte wordt zeer waarschijnlijk versterkt door de klimaatverandering. Feit is dat de gemiddelde temperatuur in het westen van de VS in de afgelopen 20 jaar met 1,2 graden Celsius is gestegen. De helft van die stijging zou volgens wetenschappers van de Columbia University toe te schrijven zijn aan de gevolgen van klimaatverandering.

Door de aanhoudende droogte is het waterpeil in meren drastisch gezakt. Boeren moeten in toenemende mate grondwater aanboren en dat maakt de situatie alleen maar erger. En door de megadroogte krijgt het vuur dus ook steeds meer vrij spel in het westen van de Verenigde Staten.

 

 

 

Bosbranden
Lees ook:
Bosbranden Californië door extreem weerfenomeen en klimaatverandering