Ga naar de inhoud
Vier verdachten

Italië geschokt: zwarte man doodgeslagen, MMA-vechters verdacht

De vier verdachten ontkennen vandaag tijdens verhoor. Beeld © Beelden van Facebook

Italië is geschokt door de dood van een jonge zwarte man, die dit weekeinde tijdens een avond stappen in elkaar werd geslagen door vier jongemannen. Hij zou juist een ruzie hebben willen sussen. De vier zijn opgepakt en vandaag verhoord. Twee van hen zijn MMA-vechtsporters die wel vaker betrokken waren bij geweldsincidenten.

In Italiaanse kranten, op nieuwssites en vooral op sociale media duikt overal het lachende gezicht op van Willy Monteiro Duarte, een 21-jarige Italiaan met Kaapverdiaanse wortels. Meestal voorzien van de hashtag #giustiziaperWilly. Gerechtigheid voor Willy. Voor de daders is er #vigliacchi, oftewel lafaards.

De zaak maakt veel los, zegt correspondent Anouk Boone. "Het was een ongelooflijk brute aanval, de jongen is hard tegen zijn hoofd en in zijn lichaam getrapt en vervolgens overleden. Mogelijk speelt racisme een rol en zouden de vier banden hebben met extreemrechts. Een van de familieleden van de verdachten zou zelfs gezegd hebben ‘het was maar een immigrant’. Het zet het racismedebat in Italië op scherp."

Ruzie

Willy Duarte werkte als hulpkok in een hotel in Artena, in de buurt van Rome. Zaterdagavond ging hij na het werk stappen met vrienden in een club in Colleferro. Wat er precies is gebeurd wordt nu onderzocht, maar volgens de eerste berichten kreeg een oud-klasgenoot van Duarte ruzie, en wilde hij die sussen.

Bij de vechtpartij die volgde, werd Duarte keihard aangepakt. Een vrouw die het zag gebeuren zegt tegen de krant La Repubblica: "Ik zal het schreeuwen van die jongen nooit meer vergeten. Genoeg, alsjeblieft, genoeg, zei hij. Hij zei dat hij niet meer kon ademen. De arme jongen. Het waren duivels, geen mensen."

Aangehouden

De vier geweldplegers sprongen na de vechtpartij in een SUV en gingen er vandoor. Ze werden later door de politie aangehouden terwijl ze ergens anders wat drinken. Willy Duarte is dan al naar het ziekenhuis gebracht, waar hij bezwijkt aan zijn verwondingen. AS Roma, de voetbalclub waar hij groot fan van was, plaatste al snel deze tweet:

De dood van Duarte wordt door sommigen al Italië's 'Black Lives Matter'-moment genoemd. De belangenorganisatie van zwarte Italianen NIBI zegt in een verklaring: "Genoeg geweld, genoeg racisme. Elk leven moet worden beschermd. Geweld komt niet alleen voor in Amerika. Ook hier in Italië doen zwarte levens ertoe."

Racisme

Ook vanuit de politiek wordt het zinloze geweld veroordeeld, door zowel landelijke als regionale politici. Zo schrijft Luigi Di Maio, minister van Buitenlandse Zaken: "Zo kan je niet doodgaan. Op 21-jarige leeftijd worden doodgetrapt door een stel criminelen. Geweld is walgelijk en nog erger wanneer het wordt versterkt door rassendiscriminatie."

Maar het land heeft een moeizame verhouding met racisme, zegt correspondent Anouk Boone. "Recent nog kwam Di Maio zelf onder vuur te liggen omdat hij blackface-satire zou hebben aangemoedigd op sociale media."

 

Zo ontstond Black Lives Matter, en zo werd het bekend:

03:45

Bende

De verdachten komen uit dezelfde plaats als Duarte, en werden volgens Italiaanse media de 'bende van Artena' genoemd. Twee van hen zijn bekende vechtsporters. Ze waren al eerder gearresteerd voor geweldpleging en drugshandel. Alessandro, een vriend van Willy, zegt tegen persbureau Ansa: "Iedereen hier kende de twee broers. Ze slaan al jaren op deze manier mensen in elkaar, het is vaker gebeurd."

De vier verdachten zijn vandaag vier uur lang verhoord. "Ze ontkennen in alle toonaarden en zeggen dat zij juist tussenbeide wilden komen om een ruzie te sussen. Ze zeggen dat zij nu worden afgeschilderd als monsters, die nu publiekelijk aan de schandpaal worden genageld. Voor veel mensen zijn ze schuldig, maar het zijn in feite nog steeds verdachten", aldus Boone.

Het hotel waar Willy Duarte werkte, is een inzamelingsactie begonnen voor zijn familie. De gouverneur van de regio Lazio zegt dat er een opleidingsinstituut voor het hotelwezen naar hem genoemd zal worden. En er is een online petitie gestart om de jongen postuum een medaille te geven wegens dapperheid, omdat hij probeerde zijn vriend te beschermen.