Ga naar de inhoud
'Catastrofale windstoten mogelijk'

Japan zet zich schrap voor tweede zware tyfoon in een week

Japan zet zich schrap. Beeld © EPA

Japan zet zich schrap voor de komst van de zware tyfoon Haishen. De komende uren worden zeer hoge windsnelheden verwacht met extreme regenval. Haishen is al de tweede zware tyfoon in een week tijd.

Precies hetzelfde gebied werd een paar dagen geleden ook al getroffen door tyfoon Maysak. "Dat is puur toeval", vertelt meteoroloog Thomas Vermeulen van Buienradar. "Het is nu het orkaanseizoen, en de stormen kunnen vrij snel ontstaan. Japan heeft simpelweg pech."

Maysak was al een zware tyfoon en ook Haishen lijkt een van de krachtigste stormen in jaren te zijn. "Windstoten van wel 250 kilometer per uur zijn mogelijk. Dat is catastrofaal", vertelt Vermeulen.

Orkaanseizoen wordt steeds langer en heftiger, dit is waarom

02:20
Niet eerder waren er in augustus al zoveel van dit soort stormen. Het orkaanseizoen wordt steeds heftiger en duurt langer, we leggen je in deze video uit hoe dat komt.

Op dit moment nadert Haishen als een categorie 2-orkaan de zuidelijke eilanden van Japan. Daar worden overstromingen verwacht, omdat er ook een enorme hoeveelheid regen lijkt te gaan vallen. Uit voorzorg is aan zeker 200.000 bewoners gevraagd om veilige verblijfplaatsen op te zoeken.

'Echt extreem'

Daarna trekt de tyfoon verder noordwaarts, naar Zuid-Korea. Ook daar verwachten ze zeer zware regenval, vertelt Vermeulen. "Het gaat om zo'n 200 millimeter in 24 uur. Dat is een kwart van wat hier in een jaar tijd valt. Echt extreem dus."

Orkaan, tyfoon of cycloon?

Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november. Hoewel de krachtige stormen meteorologisch gezien niet van elkaar verschillen, worden ze wel anders genoemd. Zo heten ze nabij Australië en Afrika een cycloon, terwijl ze rond Azië juist een tyfoon worden genoemd. In het westen spreken we over orkanen. Je leest meer over het ontstaan van orkanen bij Buienradar.