Corona-update, stel je vraag

Hoe kan het dat er in het noorden minder coronabesmettingen zijn?

26 augustus 2020 18:21 Aangepast: 28 augustus 2020 13:01

In Drenthe, Friesland en Groningen is het aantal coronabesmettingen een stuk lager dan in de rest van het land. Hoe kan het dat in het noorden haast geen besmettingen zijn terwijl ook daar toeristen komen, inwoners op vakantie naar het buitenland gaan en af en toe een feestje wordt gegeven? In deze corona-update beantwoorden we de vraag van Bea.

In het noorden lijken er weinig nieuwe coronabesmettingen bij te komen. Zelfs nu we ons allemaal massaal laten testen, lijkt het in Drenthe, Friesland en Groningen mee te vallen met het aantal nieuwe coronapatiënten.

Sinds 1 juli zijn in Drenthe maar 69 nieuwe besmettingen gemeld, 162 in Friesland en 204 in Groningen. Dit is een stuk minder dan bijvoorbeeld Noord-Holland, waar in dezelfde periode 4420 nieuwe besmettingen werden gemeld.

In de kaart hierboven kleurt toch een aantal gebieden donkerblauw in Friesland en Groningen. Dit zijn gemeentes waar per 100.000 inwoners veel besmettingen zijn geweest. Dit is te verklaren door een aantal clusters. Bijvoorbeeld de corona-uitbraak in het azc in Delfzijl.

Dunne bevolkingsdichtheid

Maar hoe kan het dat de regionale verschillen zo groot zijn? Volgens de GGD Groningen zijn er in de noordelijke provincies vanaf het begin af aan al weinig besmettingen gemeld. Dit komt doordat de uitbraak in Brabant begon. "De vakanties begonnen dit jaar eerder in het zuiden van het land. Daar gingen mensen op vakantie naar de gebieden waar corona al aanwezig was. Dit speelt nog steeds een rol. Het aantal loopt ook niet zo hoog op doordat het hier minder dichtbevolkt is", meldt een woordvoerster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom vaccineren als antistoffen alweer snel verdwijnen?

Deze bevolkingsdichtheid noemt ook de GGD Drenthe als mogelijke oorzaak voor het geringe aantal besmettingen. Maar dit is niet het enige aspect dat er in Drenthe voor zorgt dat de besmettingen meevallen. "Er zijn weinig grote studentensteden in Drenthe en de uitgaanssituatie is hier ook gunstig", zegt een woordvoerder.

Maatregelen slaan aan

Maar hoe zit dat dan met de toeristen? Dat lijkt ook allemaal wel mee te vallen, zegt GGD Drenthe. "Het algemene beeld is dat de toeristen niet voor een toename van het aantal coronabesmettingen hebben gezorgd. Dat betekent dat alle getroffen maatregelen goed zijn geweest."

De GGD's in Groningen en Drenthe geven aan dat het om een vermoeden gaat. Wat de precieze reden is waarom de provincies Drenthe, Groningen en Friesland gespaard lijken te blijven, moet onderzoek later uitwijzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore