Enkele weken nadat agenten zich in een whatsappgroep racistisch hadden uitgelaten over burgers, werd de baas van de Rotterdamse politie daarover geïnformeerd. Een half jaar later meldden klokkenluiders zich opnieuw bij de korpsleiding. Beide keren werd er niet ingegrepen.
Pas als NRC deze zomer de inhoud van de racistische appjes publiceert, kwam de Rotterdamse korpsleiding in actie. In deze tijdlijn zet de onderzoeksredactie van RTL Nieuws alle gebeurtenissen op een rij.
21 januari 2019
Op Dumpert verschijnt een filmpje waarin te zien is dat één witte 15-jarige jongen in Spijkenisse wordt geslagen en geschopt door een groep leeftijdsgenoten met een migratieachtergrond.
21 januari 2019Februari 2019
Vijf jeugdagenten van het Rotterdamse politiebureau Marconiplein posten racistische uitspraken in de ‘Jan Smit’ whatsappgroep, die bestaat uit negen agenten. Ze noemen de jongens die schoppen en slaan in hun posts: "kankervolk", "kutmarokkanen" en "pauperallochtonen".

Februari 2019
Collega’s van de jeugdagenten maken bij de teamchef melding van de racistische teksten in de whatsappgroep. De chef voert corrigerende gesprekken met de betrokken agenten. De ‘Jan Smit’ whatsapp wordt opgeheven. De teamchef informeert de Rotterdamse Eenheidsleiding niet over het incident en afhandeling.
Februari 201914 februari 2019
Een agent en Carel Boers, een adviseur die voor de politie werkt, hebben een gesprek met de hoogste politiechef van Rotterdam Frank Paauw en zijn plaatsvervanger, Helmoed Wierda. De agent leest de racistische whatsappberichten voor en zegt dat ze zijn gepost door jeugdagenten uit Rotterdam.

26 juni 2019
Op het hoofdbureau van politie is er een gesprek over grensoverschrijdend gedrag in de eenheid Rotterdam met de tijdelijk vervangend politiechef Hans Vissers en zijn plaatsvervanger, Karin Krukkert. Twee klokkenluiders zijn aanwezig, Carel Boers, de politieadviseur en de voorzitter van de ondernemingsraad. Boers maakt melding van de racistische appjes en leest ze letterlijk voor en zegt dat het gaat om chats van jeugdagenten in Rotterdam.

12 juli 2019
NRC publiceert een verhaal over grensoverschrijdend gedrag binnen de politie. NRC citeert uit een brief die politieadviseur Carel Boers aan de leiding van de Nationale Politie stuurt. In de brief beschrijft Boers de bewuste appjes, maar maakt niet bekend in welke eenheid die zijn gestuurd.
12 juli 201930 juni 2020
NRC publiceert voor het eerst de oorsprong van de racistische whatsappjes: het bureau Marconiplein Rotterdam. De Rotterdamse politie stelt een “diepgaand onderzoek” in. Plaatsvervangend korpschef Karin Krukkert is “geschokt” en zegt dat “de uitspraken in de appgroep in taal en tekst alle grenzen te buiten ging”. De vijf agenten worden op non-actief gesteld.
30 juni 20202 juli 2020
Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er sprake is van strafbaar handelen door de jeugdagenten. Zo lang dat onderzoekt duurt zitten de vijf betrokken agenten thuis en mogen ze niet werken.
2 juli 20208 juli 2020
De nieuwe hoogste politiechef van Rotterdam, Fred Westerbeke zegt: "Wij kenden de casus en de gekozen afdoening niet."
8 juli 20209 juli 2020
Burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelt de gemeenteraad van Rotterdam hoe de politie is omgegaan met de racistische whatsappjes. Hij geeft toe dat de politie er juli vorig jaar over is geïnformeerd, maar stelt: "Er was toen geen enkel start of begin om hoe je zou moeten uitzoeken, anders dan: Weet u dat er appjes bestaan."
9 juli 20202 augustus 2020
Het Openbaar Ministerie gaat de vijf agenten niet strafrechtelijk vervolgen voor de racistische whatsappjes. De reden is dat de uitingen in een besloten WhatsApp-groep zijn gedaan. Wel wordt er een disciplinair onderzoek ingesteld door de politie. De agenten mogen wel weer aan het werk.
2 augustus 2020