Horeca sneller dicht

Persconferentie Rutte: dit zijn de belangrijkste maatregelen en adviezen

19 augustus 2020 08:04 Aangepast: 19 augustus 2020 09:05
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

"Het gaat niet goed", zei premier Mark Rutte over de strijd tegen het coronavirus gisteren tijdens de persconferentie. Hij en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kwamen daarom gisteren met nieuwe adviezen. Dit is er besloten.

Rutte en De Jonge kwamen niet met nieuwe maatregelen. Maar ze sluiten niet uit dat dat misschien nog wel nodig is, als de cijfers niet beter worden.

Volgens Rutte gaat het nu vooral mis in de privésfeer. Bij verjaardagen, buurtborrels en vriendengroepen. Het 'dringende advies': niet meer dan zes gasten thuis uitnodigen. En uiteraard geldt: houd anderhalve meter afstand.

Huur een zaaltje bij een feestje

Wil je wél een feestje organiseren, huur dan een zaaltje af, zegt Rutte. Daar geldt een maximumaantal bezoekers en de locaties moeten aan regels voldoen.

Rutte: 'Verjaardag of etentje wordt zo niet leuker, maar het moet'

Maximaal zes gasten thuis uitnodigen, zei Rutte.

Het advies blijft, ook na 1 september, om zoveel mogelijk thuis te werken. De scholen gaan wel gewoon van start. De Jonge: "Jongeren onderling hoeven geen afstand te houden, maar wel tot de leraar. Maar kinderen moeten wel thuisblijven als ze klachten hebben of als iemand thuis klachten heeft."

10 dagen quarantaine

Een kleine positieve versoepeling was er nog wel. Het kabinet neemt het advies van het OMT over om de quarantaineduur van twee weken naar 10 dagen te verkorten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca Amsterdam sneller dicht bij overtreding

Omdat de regionale verschillen groot zijn, komen er geen nieuwe landelijke maatregelen. Wel regionale. Burgemeester Femke Halsema zei gisteravond dat het toezicht op horeca wordt verscherpt. 

Directe sluiting

De gemeente kan een horecagelegenheid al na één waarschuwing sluiten. Bij excessen kan zelfs onmiddellijk tot sluiting worden overgegaan. Ook komt er een verbod op geluidsversterkers in de buitenruimte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore