Verhaal van vader

Persoonlijke toespraak van Rutte bij Nationale Indië-herdenking

15 augustus 2020 14:53 Aangepast: 15 augustus 2020 14:55
Koning Willem-Alexander bij de herdenking. Beeld © ANP

Bij het Indisch Monument in Den Haag is vanmiddag het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Vandaag 75 jaar geleden kwam er een einde aan de oorlog in het gebied, toen Japan capituleerde.

De jaarlijkse herdenking van alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld trekt gewoonlijk duizenden belangstellenden. Dat kon dit jaar niet in verband met de coronamaatregelen. De herdenking was toegankelijk voor een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders en andere genodigden. 

Premier Mark Rutte hield een persoonlijke toespraak bij de herdenking. Hij vertelde over zijn vader, die destijds als soldaat moest dienen in Indië. Later kwam hij als krijgsgevangene in een ander kamp terecht dan zijn vrouw en hun drie kinderen. 

Premier Mark Rutte tijdens zijn toespraak. Premier Mark Rutte tijdens zijn toespraak.

'Ook mijn bagage'

"De verhalen van mijn vader behoren nu tot mijn bagage. Ik heb daar veel van geleerd", zei Rutte. "Ik heb daar veel van geleerd. Zoals we inmiddels allemaal veel meer weten. Over de jappenkampen waar tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen crepeerden. Over de vele buitenkampers die moesten overleven in vijandige en moeilijke omstandigheden. Over Chinezen in Indië die door de Japanners als vijanden werden gezien. Over Molukkers die door hun pro-Nederlandse houding vogelvrij waren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Indisch monument Den Haag beklad, één dag voor nationale herdenking

Namens onder meer de burger- en militaire slachtoffers, en namens drie generaties van de Indische gemeenschap werden kransen gelegd. Ook koning Willem-Alexander legde een krans. 

Daarna werd de Indische klok geluid, sprak een middelbare scholiere een rede uit, werd de vlag gehesen en het Wilhelmus gezongen. Tegen het eind van de herdenking vloog een B-25 over en opende de koning het defilé.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore