'Doe maar af'

Eigenaar jongerencamping Appelhof: 'Bandje is als een Jodenster'

15 augustus 2020 14:11 Aangepast: 15 augustus 2020 14:51
Jongeren op de camping, met rechts eigenaar Geert van Dieren. Beeld © ANP

De eigenaar van jongerencamping Appelhof op Terschelling adviseert zijn gasten om het bandje van de camping af te doen. "Dat bandje werkt als een Jodenster. De jongeren mogen nergens meer naar binnen. De hele vakantie wordt verpest", zegt Geert van Dieren.

De polsbandjes krijgen de jongeren als bewijs dat ze op de camping staan. Volgens Van Dieren worden zijn gasten nu geweigerd bij het zwembad, bij terrassen en op nog veel meer plekken, als mensen de bandjes zien. "Sommigen jongeren hebben zelfs een brief gehad via de mail dat ze niet welkom zijn."

'Zeg maar dat je een huisje hebt gehuurd'

Hij hing daarom een briefje op met de tekst: "Beste campinggast, als jullie willen mogen jullie je campingbandje wel verwijderen. Zo voorkom je dat je misschien op bepaalde plekken op Terschelling geen toegang krijgt. Mocht men dan wel vragen wat jullie verblijfplaats is, dan kun je zeggen dat je een huisje hebt gehuurd."

Het briefje dat Van Dieren ophing op zijn camping. Het briefje dat Van Dieren ophing op zijn camping.

Op sociale media wordt wisselend gereageerd op het briefje van Van Dieren. Sommige mensen spreken er schande van. Anderen hebben juist wel begrip voor de suggestie die Van Dieren doet.

'Niet zo bang doen'

Volgens hem staan er nog ongeveer driehonderd jongeren op de camping. "Er hangt een hele andere sfeer, het is een stuk rustiger." Volgens hem moeten de mensen die de jongeren weigerden 'goed bij zichzelf te rade gaan'. "De mensen moeten niet zo bang zijn. Als iedereen zich aan de regels houdt, gaat het gewoon goed. Daar is die 1,5 meter voor. Wat maakt het dan uit of ze wel of niet een bandje om hebben."

Jongeren verlaten ongetest Terschelling: 'Anders komen we niet thuis'

Er waren niet genoeg testen om alle jongeren van camping Appelhof op Terschelling te testen, en nu gaan sommigen toch gewoon naar huis.

De jongerencamping mag sinds afgelopen maandag geen nieuwe gasten meer ontvangen, omdat er jongeren op de camping zaten die bij thuiskomst positief getest werden op het coronavirus. Het ging om acht jongeren. Daarom is in de buurt van de camping nu een speciale testlocatie ingericht. Daar kunnen ook andere toeristen en bewoners van het eiland zich laten testen.

In de afgelopen dagen zijn zo'n vijfhonderd mensen daar getest op het coronavirus. Dat heeft tot nu toe één nieuw geval aan het licht gebracht, maar het is niet bekend of dit ook een campinggast was. De camping gaat vanaf komende maandag helemaal dicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede testdag Terschelling: jongeren, toeristen en inwoners zijn welkom

GGD reageert op het briefje van Van Dieren:

Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij de GGD zegt zich te kunnen voorstellen dat het briefje Van Dieren een reactie is op het feit dat jongeren zijn geweerd op plekken op het eiland. "Er is geen reden om jongeren zonder klachten te weren. Jongeren met klachten worden net als alle andere Nederlanders geacht zich te houden aan de regels van quarantaine. In Nederland geven we burgers hun eigen verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor deze jongeren, zij kunnen zich dus ook vrijelijk bewegen. Met deze tekst geef je ze hun eigen verantwoordelijkheid." Hij benadrukt dat zowel jongeren als campingeigenaar goed hebben meegewerkt met de GGD in deze zaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore