Heftige beelden

Politie schoot man met mes dood: 'Stroomstootwapen had verschil gemaakt'

15 augustus 2020 13:36 Aangepast: 18 augustus 2020 09:18
De man liep op de Honselersdijkstraat in Amsterdam met een mes in zijn hand. Beeld © ANP

De verwarde Duitse man (23) die afgelopen donderdag werd neergeschoten door agenten in Amsterdam, had waarschijnlijk nog geleefd als de agenten een stroomstootwapen hadden gehad. Dat zegt hoofdcommissaris Frank Paauw tegen Het Parool.

"Zowel de agenten in kwestie als ikzelf zijn het met elkaar eens, in dit geval had een stroomstootwapen het verschil gemaakt tussen leven en dood", zegt Paauw tegen de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten krijgen hun gewenste stroomstootwapens

Mes in zijn hand

Donderdag schoten agenten een 23-jarige man neer in Amsterdam. Hij stond in een binnentuin met een mes in zijn handen waarmee hij dreigde zichzelf iets aan te doen. Hij was slecht aanspreekbaar en in verwarde toestand.

Vervolgens liep de man op de agenten af. Die probeerden hem te arresteren, maar de man stak één van de agenten in zijn steekvest. Daarop schoot de politie drie keer, laten beelden gepubliceerd door AT5 zien. Ter plekke hebben agenten de man nog gereanimeerd, maar de man overleed aan zijn verwondingen.

Van grotere afstand te gebruiken

Het voordeel van een stroomstootwapen is volgens Paauw dat je iemand van grotere afstand tijdelijk kunt uitschakelen. Vervolgens kun je de persoon snel overmeesteren. "Geen enkele diender gaat naar zijn werk met de gedachte dat hij die dag iemand gaat neerschieten. Amsterdamse politiemensen zijn geen cowboys," zegt Paauw. "De politiemensen moesten dit doen, maar voelen tegelijkertijd het verdriet dat hier een mens is gestorven die ook een moeder heeft."

Waarom de agenten dan nu geen stroomstootwapen bij zich hadden? Omdat die volgens Paauw nog niet beschikbaar zijn. Het duurt nog tot medio 2021 voor de wapens geleverd kunnen worden aan Nederlandse agenten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore