Ga naar de inhoud
Hyalomma-teek

Tropische reuzenteek duikt op in Rockanje, man in Spanje overleden na beet

De gevonden hyalomma-teek in Rockanje. Beeld © Eva de Jong

Eva de Jong uit het Zuid-Hollandse Rockanje keek raar op toen ze een bijzonder beest zag op het onderbeen van haar paard. Wat blijkt, het gaat om een hyalomma-teek. "En die willen we hier niet", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Het is niet de eerste keer dat de hyalomma-teek wordt gevonden in ons land. Vorige zomer was het ook al enkele keren raak. Dit jaar werden tot nu toe drie van deze teken aangetroffen.

"Het is er duidelijk één", zegt Van Vliet na het zien van de foto.

Krim-Congo-virus

De hyalomma-teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt. Die ziekte verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en leidt tot leverschade. Ook in andere weefsels en organen kunnen zwellingen en bloedingen ontstaan. In sommige gevallen is de ziekte zelfs dodelijk.

In Spanje overleed deze week een man in Salamanca aan het virus. "De hyalomma-teek is de enige die dat virus overdraagt", zegt Van Vliet.

We gaan er vaker van horen

De kans dat je zo'n teek in Nederland tegenkomt, is heel erg klein, zegt Van Vliet. "Maar we zullen er wel vaker van horen."

Zorgen
Lees ook:
Zorgen om tropische 'reuzenteek' die kan overwinteren in Duitsland

Van Vliet: "Ze komen hiernaartoe via trekvogels. Eerder was het hier te koud, maar de weersomstandigheden zijn zodanig veranderd dat ze hier wel kunnen overleven. Maar om een populatie groter te laten worden, is er ook paring nodig."

Van Vliet is niet blij dat het diertje hier blijkbaar weet te overleven. "Het is geen goede ontwikkeling dat hij hier nu al een paar jaar op rij wordt gevonden."

Moeten we ons dan nu al ernstige zorgen maken? Nee, maar fijn is het niet.

Het kleine broertje van de hyalomma-teek, de gewone teek, bezorgt ons meer problemen. "Daar worden ook echt veel mensen ziek van."

Twee teken in twee weken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): "De afgelopen twee weken zijn er twee reuzenteken gevonden, één in het oosten van het land (Oosterbeek) en één in het westen (Rockanje). Beide teken zijn door de eigenaren gevonden op hun paard."

In totaal zijn nu drie reuzenteken gemeld bij het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de NVWA. De eerste vondst was begin mei in Drenthe, ook op een paard.

Vorig jaar zijn er in totaal tien reuzenteken gemeld. Deze reuzenteken worden meegebracht door trekvogels vanuit zuidelijker gebieden, zoals het Middellandse Zeegebied.