Honderden mensen

Stille tocht voor doodgeschoten Bas (24): 'Lieve jongen en soms knettergek'

14 augustus 2020 22:22 Aangepast: 15 augustus 2020 13:20
De vader, het zusje en de broer van Bas. Beeld © ANP

In witte kleding en met witte bloemen kwamen honderden mensen naar Badhoevedorp voor de stille tocht voor Bas van Wijk (24). Hij werd afgelopen zaterdag doodgeschoten. "Het was een lieve, rustige jongen en soms ook knettergek."

In drie groepen van ongeveer vijftig vertrokken familie en vrienden vanaf de oude voetbalvereniging van Bas. Vader, zus en broer voorop, daarachter veel jonge mensen: vrienden, kameraden uit de sportschool, collega's, bijna allemaal in een T-shirt met daarop: 'onze held' en op de rug: 'AllesisvoorBassie'.

Vooraan bij de tweede groep lopers liepen Femke Halsema en Marianne Schuurmans-Wijdeven, burgemeesters van Amsterdam en Haarlemmermeer. Iets verderop in de stoet liep Jamilla Wigchert, een collega van Bas, al is dat niet helemaal de juiste benaming. "Ik wil hem eigenlijk geen collega noemen. Hij was veel meer dan dat."

Jamilla Wigchert en Bas van Wijk. Jamilla Wigchert en Bas van Wijk.

Jamilla is samen met andere collega's naar de stille tocht gekomen. Sommigen werkten kort geleden nog met hem. "Als je Bas kent, snap je dat hij niet zomaar een collega was", zegt Stephanie.

Samen naar feestjes en festivals

Jamilla gingen ook regelmatig met hem sporten, naar een feestje of festival. En Jamilla was nooit te beroerd om Bas een lift te geven op haar scooter. "Samen tien uur werken in een strandtent bij Bloemendaal en dan daarna op de scooter terug."

Bas had twee kanten volgens haar. "Hij was heel serieus bezig met sporten en ook een rustige jongen, maar soms op feestjes deed hij spontaan de gekste dingen. Dat was zo leuk aan hem. Het was een lieve, rustige jongen en soms ook knettergek."

De tocht ging onder andere door de Egelantiersstraat, langs het huis waar Bas heeft gewoond. In verband met de coronamaatregelen mochten alleen familie en naaste vrienden meelopen. De rest van de belangstellenden stond als een erehaag langs de kant. Soms ook in het wit, soms ook met een witte roos. Bij veel huizen hing de vlag halfstok.

'Overal stonden mensen'

"Het was heftig", zegt Jamilla. "Maar heel mooi om te zien dat er zoveel mensen langs de kant stonden. Ik heb geen stuk van de route gezien waar geen mensen stonden."

Voor de mensen langs de kant is de stoet indrukwekkend. "De opkomst is groot, ik denk dat dat goed is", zegt een van hen. "Het is zo ontzettend heftig voor de familie."

Bijna iedereen in de stoet was in het wit gekleed. Bijna iedereen in de stoet was in het wit gekleed.

De 24-jarige Bas van Wijk werd afgelopen zaterdag doodgeschoten bij recreatieplas de Oeverlanden in Amsterdam. Waarom hij werd neergeschoten is nog onduidelijk. De politie houdt rekening met allerlei scenario’s.

Volgens de familie werd Van Wijk doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen. "Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst", liet de familie eerder weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte zaak Bas van Wijk bekent te hebben geschoten

Speciale avond en telefoonnummer voor getuigen

De gemeente Amsterdam organiseert volgende week donderdag een bijeenkomst voor mensen die getuige waren van de schietpartij. Daar kunnen ze praten over wat ze hebben meegemaakt. Politie en Slachtofferhulp zijn aanwezig.

Ook wordt er maandag een speciaal telefoonnummer geopend waar getuigen hun verhaal kwijt kunnen.

Naar de uitvaart gaat Jamilla in verband met de coronamaatregelen niet. "Vanavond was voor mij het moment van afscheid", zegt ze, al landt het nog niet helemaal. "Ik denk dat het nog wel even duurt voor het echt afgesloten is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Demonstratie doodgeschoten Bas van Wijk verplaatst naar Museumplein

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore