Vandaag nog tropisch

Verkoeling is onderweg, maar het blijft zomers

13 augustus 2020 14:05 Aangepast: 13 augustus 2020 14:06
Het blijft nog even warm. Beeld © ANP

Wie last heeft van de warmte moet nog héél even doorbijten. Vandaag is het nog tropisch, maar die hitte verlaat vanavond ons land. Dan zullen op veel plekken regen- en onweersbuien overtrekken en die gaan voorlopig ook niet meer weg.

Het is vandaag voor de achtste dag op rij tropisch, een nieuw record. "Het wordt een graad of 28 tot 29 op de Waddeneilanden. In de rest van het land een graad of 30 tot 32", zegt William Huizinga van Buienradar.

Ook vanavond zal het nog wel warm blijven en vannacht volgt ook nog een plaknacht, maar de nachten daarna koelt het al wat meer af. "De minima liggen vannacht rond de 19 graden. Vanaf morgen zal dat afkoelen naar 17 à 18 graden." De komende dagen wordt het koeler, maar het blijft zomers. Pas vanaf dinsdag zakt de temperatuur op veel plaatsen onder de 25 graden.

Vanavond zal het op enkele plekken regenen en onweren, misschien zelfs met hagel. "In de loop van de dag komen er steeds meer stapelwolken. Het zwaartepunt ligt rond het einde van de middag", zegt Huizinga. Hij verwacht veel regen in een korte tijd, met daarbij windstoten en mogelijk wateroverlast.

Code geel

De afgelopen dagen gold code geel in verband met de hitte, maar vandaag komt daar óók een waarschuwing bij voor stevige onweersbuien. Het KNMI heeft daarvoor code geel afgegeven in alle provincies behalve Groningen, Friesland en Drenthe.

"Watersporters zijn nu natuurlijk heel actief in verband met de hitte", zegt Huizinga. "Maar onweersbuien op het water zijn super link, dus pas op."

Hittestress bij dieren in brandende zon: 'Ze kunnen overlijden'

Veel boeren nemen te weinig maatregelen om hun dieren tijdens deze warme dagen koel te houden, zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Schapen staan vaak de hele dag in de brandende zon, zonder enige vorm van schaduw in de buurt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore