Ga naar de inhoud
Oppositie woest

Kamerleden lopen weg voor stemming: 'Nog nooit gezien'

Kamerleden overleggen met voorzitter Khadija Arib. Beeld © ANP

Het coronadebat eindigde gisteravond rommelig. Kamerleden van de coalitie zouden het gebouw zijn uitgerend, om te ontsnappen aan een hoofdelijke stemming. Bij zo'n stemming moeten alle Kamerleden mondeling voor of tegen stemmen. "Dit heb ik nog nooit gezien", zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver.

Aan het einde van het coronadebat gisteravond vroeg PVV-leider Geert Wilders om een hoofdelijke stemming over een salarisverhoging voor zorgpersoneel. Het leek een tactische zet. "Hij had waarschijnlijk door dat hij bij een hoofdelijke stemming een meerderheid zou krijgen voor zijn motie", zegt Van de Zilver.

Maar door het plotselinge vertrek van veel Kamerleden, kon de stemming niet doorgaan. Er geldt namelijk een quorum: er moeten minimaal 76 Kamerleden zijn voor zo'n stemming. Op het moment van de stemming waren er slechts 62 Kamerleden. 

Kamer
Lees ook:
Kamer ruziet over stemming salarisverhoging zorg: 'Ongehoord'

"De motie lag al gevoelig", zegt Van de Zilver. Een tijd geleden was eenzelfde soort motie al ingediend door de SP en de PvdA. Toen werd er drie keer gestemd, maar telkens kwam er geen meerderheid. Nu diende Wilders de motie nog een keer in en wederom waren er evenveel stemmen voor als tegen.

En dus vroeg Wilders om de hoofdelijke stemming. Alleen was de coalitie inmiddels ook tot de conclusie gekomen dat ze met een minderheid waren. Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) en Wilders gingen verschillende Kamerleden er snel vandoor toen ze hoorden over de stemming. "Ik zie de heer Pieter Heerma net wegrennen uit de Tweede Kamer, omdat hij zo laf was om niet te stemmen", zei Wilders gisteravond.

'Oncollegiaal en ongehoord'

Ook in de plenaire zaal slonk het aantal Kamerleden van de coalitie, dus ging de stemming ging niet door. Tot woede van de oppositie. Klaver noemde het 'oncollegiaal en ondemocratisch'. Lodewijk Asscher (PvdA) voegde daaraan toe: "Ik vind dit ook niet getuigen van het respect dat een coalitie hoort te hebben voor een oppositie."

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer voelt niets voor quarantaineplicht, fluit De Jonge terug

De coalitie zei gisteravond dat ze helemaal niets hebben gesaboteerd, maar dat Wilders zich simpelweg niet aan de coronaregels hield. Sinds de corona-uitbraak is afgesproken dat een hoofdelijke stemming van tevoren moet worden aangekondigd. Omdat niet alle Kamerleden tegelijkertijd de zaal in mogen, wordt in drie rondes gestemd. Dat vergt voorbereiding. "Het is een soort gentleman's agreement", zegt Van de Zilver. "Ze kondigen het eerder aan, zodat de partijen op tijd weten wanneer hun Kamerleden aanwezig moeten zijn om te stemmen."

Toen duidelijk werd dat Wilders zijn stemming toch wilde doorzetten, is volgens bronnen in de coalitie besloten dat een aantal Kamerleden zou vertrekken.

Kamerleden
Lees ook:
Kamerleden kunnen tijdens debat niet van telefoon afblijven: 'Ze zijn doorgeschoten'

Normaal gesproken zorgen de coalitiepartijen ervoor dat er altijd genoeg Kamerleden in het gebouw zijn voor een meerderheid. "Zeker als de coalitie zo'n krappe meerderheid heeft als nu. Dan moeten bij elk debat alle Kamerleden in het pand blijven. Dus ook de mensen die niet hoeven te debatteren. Soms zitten ze tot diep in de nacht in hun werkkamers te wachten."

Naïef?

Hoe het kon dat er nu al veel Kamerleden van de coalitie waren vertrokken, is niet helemaal duidelijk. "De coalitie is misschien wat te naïef geweest. De motie wordt nu binnenkort opnieuw in stemming gebracht, reken maar dat de coalitie er dan alles aan doet dat geen van hun Kamerleden de stemming dan nog zal missen."

Kinderen stellen vragen in de Tweede Kamer: 'Wie bestuurt Nederland, de koning of u?'

01:27
Normaal gesproken mogen alleen politici de premier en ministers aan de tand voelen, maar afgelopen november was het de beurt aan kinderen.