Ga naar de inhoud
'Zeer verraderlijke zee'

Drukke stranddag met zwarte rand: vier doden langs Noordzeekust

Het strand van Zandvoort. Beeld © Nieuwsfoto

Er zijn gisteren vier zwemmers overleden nadat ze in de problemen waren gekomen in de Noordzee. Twee van hen werden uit het water gehaald bij Den Haag, de anderen bij Wijk aan Zee en Zandvoort. Gistermiddag werd al op veel plekken de rode vlag gehesen.

De eerste persoon bij Den Haag werd na reanimatie rond 13.00 uur naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed. "We wensen de betrokkenen veel sterkte", schrijft de politie op Twitter. Later, rond 16.30 uur, werd er bij hetzelfde strand een 24-jarige man uit het water gehaald. Ook deze persoon werd gereanimeerd en overleed later in het ziekenhuis.

Over de andere twee doden in Wijk aan Zee en Zandvoort, is nog niet veel bekend. Gisteravond werd er ook nog gezocht naar een vermist persoon bij het strand van Egmond aan Zee. Die zoekactie werd iets na half twaalf gestaakt omdat al gauw bleek dat het om een zeehond ging.

Bij terugkomst op het strand werd er echter opnieuw melding gemaakt van een zwemmer die mogelijk in nood zou zijn. De KNRM is toen opnieuw uitgerukt maar heeft niemand gevonden. Omdat er geen vermissing was opgegeven is die zoekactie later gestaakt. 

Hittegolf:
Lees ook:
Hittegolf: ook vannacht bleef het warm, vandaag opnieuw 'snikheet'

"Wat een mooie stranddag moest zijn, is uitgelopen op een drama", zegt locoburgemeester Hilbert Bredemeijer van Den Haag. "De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered." Het stadsbestuur laat weten intens mee te leven met de nabestaanden van de overleden mannen.

Rode vlag gehesen

Gistermiddag werd al snel op meerdere plekken de rode vlag gehesen. Het hijsen van de rode vlag betekent: 'Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk'. Wie toch verkoeling wil zoeken, doet er volgens de reddingsbrigade verstandig aan om niet verder dan tot de knieën het water in te gaan.

Een woordvoerder van de reddingsbrigade zei eerder dat er sprake is van een 'zeer verraderlijke zee'. "Op het strand is het enorm druk. Hulpdiensten komen maar met moeite tussen de mensen door. Bij de strandopgangen moeten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperren", zei hij aan het einde van de middag.

Verraderlijke stromingen in zee: zo ontstaat een mui

02:31
Wat maakt zwemmen in een mui zo gevaarlijk? Dat leggen we uit in deze video.

De reddingsbrigades in Nederland verwachten dat er gisteren een recordaantal hulpverleningsacties zijn gedaan. Het oude record stond op 461 acties op één dag, dat gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die kwijt zijn of EHBO-acties.