Ga naar de inhoud
Wit-Rusland

Rellen in Minsk na omstreden verkiezingszege Loekasjenko: 'Vertrek!'

Demonstranten kwamen gisteravond in Minsk tegenover agenten te staan. Beeld © AFP

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn gisteravond rellen uitgebroken nadat duidelijk werd dat president Loekasjenko volgens de eerste exitpolls aan de macht blijft. Hij won de presidentsverkiezingen met een ruime meerderheid. Dat is bepaald niet verrassend volgens correspondent Jeroen Akkermans. "Hij zou hoe dan ook gewonnen hebben."

Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht in het land. Hij won alle presidentsverkiezingen sindsdien met een ruime meerderheid en heeft de bijnaam 'de laatste dictator van Europa'. Volgens de exitpoll van gisteren zou de leider deze keer 79,9% van de stemmen krijgen.

Hard tegen hard: rellen in Minsk na omstreden verkiezingsuitslag

01:19
Spannende
Lees ook:
Spannende tijden in Wit-Rusland: Valt de laatste dictator van Europa?

Dat zorgde gisteravond voor rellen in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Op diverse plekken kwam het tot botsingen tussen de politie en demonstranten. Getuigen beschrijven chaotische taferelen in de hoofdstad, met schreeuwende demonstranten, toeterende auto's en loeiende sirenes.

Duizenden demonstranten

Enkele duizenden demonstranten en ongeveer duizend agenten zouden zich hebben verzameld bij een centraal monument. Ook daar zijn naar verluid botsingen uitgebroken en sommige demonstranten probeerden barricades op te werpen.

Een politiebusje zou op een menigte demonstranten zijn ingereden en er zou een waterkanon zijn gebruikt. 

Oppositie onderschat

Er kwam dit jaar een serieuze tegenkandidaat voor Loekasjenko: Svetlana Tichanovskaja. De vrouw van een bekende vlogger en verkiezingskandidaat, die werd opgepakt omdat hij Loekasjenko niet aanstond. Loekasjenko had niet al te hoge verwachtingen van de vrouw en zei eerder al dat ze zou instorten, 'de arme ziel'.

"Maar je merkt dat mensen genoeg hebben van een man die al 26 jaar aan het bewind is en Tichanovskaja pakte ineens de stemmen", zegt correspondent Jeroen Akkermans.

Geen officiële resultaten

Zelfs uren na het einde van de stemming waren er geen eerste officiële resultaten van de verkiezingscommissie. De website van de centrale verkiezingscommissie was niet meer beschikbaar.

Individuele lokale verkiezingscommissies verschenen voor de menigte en maakten de resultaten bekend waaruit bleek dat president Loekasjenko een ernstige nederlaag had geleden. Gemiddeld behaalde Tichanovskaja tussen 80 en 90 procent van de stemmen.

De spanning in Minks liep in de loop van de nacht verder op. Mensen bouwden barricades uit afvalcontainers. Er waren tienduizenden mensen in de straten van de hoofdstad. Duizenden mensen marcheerden door de straten in afzonderlijke delen van het land en riepen "Lang leve Wit-Rusland!"

Deze vrouw wil laatste dictator Europa van zijn troon stoten

02:48
Begin kreeg Loekasjenko een serieuze tegenstander: de succesvolle campagne van Svetlana Tikhanouskaya trekt tienduizenden mensen aan die veranderingen willen.

Stemmen tellen niet

Toch doen die stemmen er uiteindelijk weinig toe. "Loekasjenko heeft alles in de hand. Hij zou toch wel winnen", zegt Akkermans. "Hij sprak er al heel snel over dat de helft van de mensen al gestemd zou hebben, terwijl het stemmen in Minsk nog op gang moest komen."

Vlad
Lees ook:
Vlad (17) 'beledigde' president Wit-Rusland en moest samen met familie vluchten

De verkiezingscommissie werd weggestuurd, buitenlandse waarnemers zijn niet welkom en wanneer de definitieve uitslagen komen bepaalt Loekasjenko zelf. Of het werk van Tichanovskaja dan niets heeft uitgehaald? Dat moet blijken. "De geest is uit de fles en ze gaat het er zeker niet bij laten zitten", zegt Akkermans.