Gedwongen vertrek

Foto's opgedoken van Spaanse koning Juan Carlos in Abu Dhabi

09 augustus 2020 19:00 Aangepast: 06 september 2020 12:18
De Spaanse koning Juan Carlos op het vliegveld van Abu Dhabi. Beeld © Nius

Er zijn foto's opgedoken waarop de Spaanse koning Juan Carlos te zien zou zijn op het vliegveld van Abu Dhabi. De koning vertrok afgelopen maandag uit Spanje vanwege een groot corruptieonderzoek dat naar hem loopt. Het was niet bekend naar welk land hij was vertrokken.

Het Spaanse mediabedrijf NIUS publiceerde de foto en schrijft dat de koning is geland op het vliegveld van Abu Dhabi, de hoofdstad van het emiraat Abu Dhabi en van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zou volgens Spaanse media mogelijk op doorreis zijn naar Nieuw-Zeeland.

Sinds zijn vertrek wordt er volop gespeculeerd over waar de koning naar toe zou gaan. Eerder meldden Portugese media al dat de koning neergestreken zou zijn in Portugal.

Vijfsterrenhotel

De koning heeft volgens Britse nieuwszender BBC een hele verdieping in een vijfsterrenhotel in Abu Dhabi afgehuurd. De koning zou close zijn met de kroonprins van het land: Mohammed bin Zayed al-Nahyan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-koning Juan Carlos vertrekt uit Spanje: dit is waarom

Smeergeld

Juan Carlos wordt ervan verdacht dat hij grote sommen smeergeld heeft aangenomen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn. Koning Felipe zou al enige tijd op zijn vertrek hebben aangedrongen, in een poging de schade voor het koningshuis zoveel mogelijk te beperken. Eerder zette hij de jaarlijkse toelage van 200.000 euro van Juan Carlos al stop.

Dat Juan Carlos nu uit zichzelf in vrijwillige ballingschap is gegaan is volgens correspondent Alex Tieleman hoogst opmerkelijk. "Het is een aardverschuiving. Eerst werd er vooral gesproken dat Carlos alleen zijn paleis zou moeten verlaten of enkel zijn titel moest inleveren. Een vertrek naar het buitenland is een van de zwaarste middelen. Ook al zegt Juan Carlos dat hij het besluit heeft genomen", zei Tieleman eerder.

Breekt de Spaanse koning Felipe met zijn vader?

De Spaanse oud-koning Juan Carlos is in opspraak door meerdere schandalen. Het is nu aan zijn zoon, de huidige koning Felipe VI van Spanje, de eer van de monarchie te redden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore