'Ga niet zwemmen'

Rode vlag bij kustlijn Den Haag: 'Ga niet zwemmen'

09 augustus 2020 16:23 Aangepast: 09 augustus 2020 21:28
Niemand mag meer zwemmen. Beeld © RTL Nieuws

De reddingsbrigade in Den Haag heeft de rode vlag gehesen voor de hele kustlijn van elf kilometer, in verband met verraderlijke stroming. Eerder vandaag werden er twee personen gereanimeerd. Ze zijn beide later overleden.

De eerste persoon werd na reanimatie rond 13.00 uur naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed. "We wensen de betrokkenen veel sterkte", schrijft de politie op Twitter. Later, rond 16.30 werd er een 24-jarige man uit het water gehaald. Ook deze persoon werd gereanimeerd en overleed later in het ziekenhuis.

Niemand mag bij de Haagse kustlijn meer zwemmen sinds vanmiddag. Tientallen mensen zijn al uit zee gehaald.

'Ga niet zwemmen'

Het hijsen van de rode vlag betekent: 'Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk'. Wie toch verkoeling wil zoeken, doet er volgens de reddingsbrigade verstandig aan om niet verder dan tot de knieën het water in te gaan.

Volgens een woordvoerder van de reddingsbrigade zorgen stroming en wind voor 'een zeer verraderlijke zee'. "Op het strand is het enorm druk. Hulpdiensten komen maar met moeite tussen de mensen door. Bij de strandopgangen moeten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperren."

Verraderlijke stromingen in zee: zo ontstaat een mui

Wat maakt zwemmen in een mui zo gevaarlijk? Dat leggen we uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore