Geen eskimo-nevel

NASA past gevoelige namen in het heelal aan

07 augustus 2020 18:16 Aangepast: 07 augustus 2020 18:18
Beeld © Getty

De Amerikaanse ruimtevaartsorganisatie NASA stopt met het gebruiken van een aantal beladen namen voor objecten in de ruimte. Zo wordt voor de Eskimo-nevel, voortaan de wetenschappelijke naam NGC 2392 gebruikt.

"Eskimo wordt gezien als een koloniale term met een racistisch verleden, die is opgelegd aan de oorspronkelijke inwoners van het noordpoolgebied", verklaart de NASA.

Ook de naam 'Siamese Tweeling-stelsel' wordt geschrapt. Dat zijn twee sterrenstelsels die in elkaar opgaan. De NASA gebruikt voortaan alleen nog de wetenschappelijke namen NGC 4567 en NGC 4568. De ruimtevaartorganisatie kijkt nu of er meer beledigende en onwenselijke bijnamen in heelal zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NASA wil water op maan als brandstof voor raket gebruiken

De Internationale Astronomische Unie gaat over de officiële namen in het heelal. Dat zijn vooral ingewikkelde wetenschappelijke codes vol cijfers.

Paardenkopnevel

Organisaties kunnen er zelf voor kiezen om namen te gebruiken die gemakkelijker te onthouden zijn. Zo wordt het object Barnard 33 ook wel de Paardenkopnevel genoemd, omdat hij lijkt op het hoofd van een paard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore