Ideeën ingestuurd

Tik op de vingers van Rutte – maar wat willen de jongeren zelf?

07 augustus 2020 14:43
Uitgaansavond in club Panama in Amsterdam, één van de ondertekenaars van de brief. Beeld © ANP

"Als te veel jongeren de regels aan hun laars lappen, zitten we straks allemaal binnen." Mark Rutte wond er gisteren geen doekjes om. Jongeren moeten zich beter aan de coronaregels houden. De vraag is of zijn waarschuwing iets uithaalt.

"Ik denk niet dat veel jongeren naar Rutte hebben gekeken." Nienke Luijckx is voorzitter van jongerenorganisatie LAKS. Zij ziet ook wel dat jongeren de regels minder nauw nemen dan in de periode waarin corona heel het land lam legde. Ook worden volgens haar weer meer feestjes georganiseerd. "Maar ik denk niet dat het alleen de jongeren zijn die minder scherp zijn", zegt ze.

Introductieweken

"De uitspraken moeten jongeren weer scherper krijgen, maar het is moeilijk te zeggen of dat nu gebeurd is. De introductieweken die worden geannuleerd, raken hen meer", zegt Luijckx.

Het belangrijkste voor de komende tijd: dat jongeren elkaar aanspreken op het naleven van de regels. Maar dat is nog niet zo makkelijk. "Eerst moeten we het bewustzijn creëren dat het virus er zeker nog is. Daarna doorpakken en zorgen dat er een klimaat ontstaat waarin jongeren elkaar kunnen aanspreken op de regels."

Benaderen via Instagram

Even terug naar de persconferentie. Want is dat nou de manier om jongeren te bereiken en hopelijk hun gedrag te beïnvloeden? "Het is zeker een manier", zegt Luijckx. Maar het kan effectiever. "Ik denk dat je jongeren beter bereikt via sociale kanalen zoals Instagram."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nachtclubs Amsterdam willen open: alleen jonge mensen en koorts-check aan de deur

Maar, wat willen de jongeren nou eigenlijk zelf? Ook voor hen is het niet de zomer die ze graag hadden gewild. De feestjes die nu worden georganiseerd, zijn volgens Luijckx daarom ook een soort compensatie voor de periode waarin niets kon en mocht. "En het is nu natuurlijk lekker weer."

Ideeën van jongeren

De jongeren zelf hebben wel degelijk ook plannen hoe we deze crisis het beste te lijf kunnen gaan. In een eerder stadium van de crisis vroeg het LAKS om die ideeën van jongeren zelf, en die kwamen er. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dansen, knuffelen, zoenen: 1 op de 3 jongeren houdt tijdens uitgaan geen afstand

De anderhalve meter afstand blijkt de jongeren die ideeën instuurden een doorn in het oog. "Onmenselijk", "Mijn vrijheid wordt ontnomen", en "Dit is niet normaal", is te lezen.

Alcoholverbod

Dus moeten regels bedacht worden waardoor veel jongeren toch naar feestjes en kroegen kunnen gaan, vinden meerdere jongeren. Ze stellen bijvoorbeeld een alcoholverbod voor. "Een alcoholverbod is handig omdat ons lichaam minder bestendig is tegen virussen als wij onder invloed zijn", zegt iemand. 

Een andere manier om toch te kunnen feesten, is een maximumleeftijd, oppert iemand. "Ik zat te denken aan bijvoorbeeld 30 jaar max. Er is bewezen dat mensen met lichte symptomen die het virus dragen het niet tot nauwelijks verspreiden."

Enkele andere ideeën:

  • Laten we ervoor zorgen dat jongeren en jongvolwassenen meer bewegingsvrijheid hebben. Dit zou voor de economie goed zijn en natuurlijk ook gewoon fijn. Het is bewezen dat gezonde jongeren en jongvolwassenen minder risico lopen en nogmaals, dit zou de schade voor de economie behoorlijk inperken.
  • Voor mensen die in de extreme risicogroep vallen (denk mensen met zo goed als geen immuunsysteem) is het gevaarlijk om naar buiten te gaan op het moment. Mensen proberen afstand te houden, maar de laksheid komt steeds meer naar boven. Deze extreme risicogroep is hierdoor bang om naar buiten te gaan, bang om te leven, aangezien het voor hen letterlijk een kwestie van leven of dood kan zijn. Hierom denk ik dat het goed is om deze groep de mogelijkheid te geven om aan te duiden dat men meer rekening met hen moet houden. Denk hierbij aan een gekleurd hesje met een tekst bijvoorbeeld. Mondkapjes alleen werken niet, aangezien deze niet van de achterkant zichtbaar zijn. Het is misschien niet de mooiste oplossing, maar ik denk dat veiligheid altijd boven fashion en uiterlijk gaat.
  • Geef de kwetsbaren ruimte om binnen te blijven, en laat ons als gezonde jongeren opnieuw leven en consumeren. Ik zou graag een 60-min-samenleving voorstellen, in plaats van een anderhalvemetersamenleving.
  • Er wordt gesproken over het 'nieuwe normaal'. Maar het is niet normaal, het gaat tegen onze natuur in. Laat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en laat mensen zelf denken: is op dit feestje een risico dat ik het coronavirus kan krijgen, zal ik gaan ja of nee?
  • In de buitenlucht is besmettingsgevaar van corona minder groot. Als de demonstraties niet zorgen voor een toename in het aantal besmettingen, kunnen er evenementen georganiseerd worden in de buitenlucht rekening houdend met gepaste afstand.
  • Tot de 30 jaar is er nagenoeg geen risico op Covid-19 en de daarbij behorende ernstige klachten of overlijden. Hef de anderhalvemetermaatregel op voor jongeren onder de 30 jaar. Met als kanttekening dat dit geldt voor jongeren onder elkaar. Houd wel gepaste afstand tot ouderen/ leerkrachten/ mensen boven de 30 jaar. Op deze manier kan er weer geleerd/ gewerkt/ gefeest worden MET elkaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore