Hoge temperaturen

Thuiswerken in de hitte: 'Bij dorst is het vaak al te laat'

06 augustus 2020 16:47 Aangepast: 06 augustus 2020 19:31
De thuiswerkplek van Ashley

De komende week worden hoge temperaturen verwacht en dus gaan veel thuiswerkers op zoek naar verkoeling, zoals een koud voetenbadje of goede ventilator. En, misschien nog wel belangrijker: jezelf goed hydrateren. "Zo kan je uitdroging voorkomen."

De 29ste hittegolf is in aantocht, sinds het wordt bijgehouden in 1901. "Morgen wordt het eigenlijk overal in het land 30 graden", vertelt Maurice Middendorp van Buienradar. Vooral de mensen in Limburg hebben het zwaar. "Daar kan de temperatuur oplopen tot 37 graden", vertelt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk acht dagen bloedheet: '38 graden gaan we lokaal halen'

Koud voetenbadje en ventilator

Op onze Facebookpagina plaatsten wij een oproep met de vraag of jullie het thuiswerken in deze hitte een beetje volhouden. En vooral, hoe? 

Ashley (23) lijkt goed voor zichzelf te zorgen. "Voor de ventilator, met mijn voeten in een koud voetenbadje en een verkoelend drankje erbij." Want de temperatuur in haar huis is vaak nog hoger dan buiten. "Daar word ik ontzettend moe van."

De thuiswerkplek van Anne in haar tuin De thuiswerkplek van Anne in haar tuin

Anne (38) heeft geen last van de hitte binnen, want haar werkplek is de tuin. "Ik woon aan de kust, dus daar is meestal nog wel een lekker briesje."

'Nog nooit zo bruin geweest'

Met de hitte begint ze haar werkdag vaak eerder, als het nog wat koeler is. "Dan zit ik om 06.45 uur achter m'n laptop en kan ik om 15.00 uur stoppen." 

Ze ziet zelfs een pluspunt aan thuiswerken met hoge temperaturen. "Ik ben nog nooit zo bruin geweest", vertelt ze. "Je krijgt meer vitamine D en frisse lucht dan op kantoor."

Hydrateren

Maar met hitte thuiswerken kan ook vervelende effecten hebben, zegt thermofysioloog Boris Kingma. "Je raakt afgeleid, krijgt een korter lontje en bent sneller vermoeid", zegt hij. 

Om dit te voorkomen moeten we onszelf goed hydrateren. "Blijf voldoende water drinken en goed eten. Neem bijvoorbeeld soep of eet sla, groenten en fruit: voeding waar ook veel water in zit", zegt Kingma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De coronawerkdag: 'Langer achter pc en vaker vergaderen'

En wacht vooral niet totdat je dorst krijgt. "Dan is het vaak al te laat en heb je te weinig gedronken." Dus wees dit voor om uitdroging te voorkomen, benadrukt hij. 

Dit doet extreme hitte met je lichaam

Lekker een beetje op het strand liggen en bakken in de zon. Dat kan heerlijk zijn, maar als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden.

Verkoelen met de ventilator

Ook een ventilator kan voor verkoeling zorgen in huis. "Zelf bij temperaturen van boven de 35 graden werkt dit."

Ook maken een aantal andere tips thuiswerken in de hitte comfortabeler, zoals het dragen van lichte kleding en goed slapen. En tot slot: de situatie accepteren zoals die is. "Want van opfokken, krijg je het nog warmer." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore