Slaapplekken en maaltijden

Inwoners Beiroet bieden hulp via Instagram: 'Ons huis is jouw huis'

06 augustus 2020 09:33 Aangepast: 06 augustus 2020 09:35
Honderdduizenden bewoners zijn door de explosies hun huis kwijt.

Bewoners van Beiroet bieden elkaar online de helpende hand na de verwoestende explosies van dinsdag. Via Instagram worden massaal slaapplekken aangeboden, nu volgens de autoriteiten honderdduizenden mensen hun huis zijn kwijtgeraakt.

"Hi. We hebben een appartement voor mensen die hulp nodig hebben. We zullen hen ook van voedsel en kleren voorzien. Deel dit alsjeblieft." Het is een van de vele berichten op Instagram-pagina's als @Open_Houses_Lebanon, waarop bewoners nu hulp aanbieden. De accounts hebben in korte tijd duizenden volgers gekregen.

Bij de berichten staan telefoonnummers die slachtoffers kunnen bellen. De behoefte om iets te doen is groot. "We zijn in Beiroet, en staan klaar voor iedereen die hulp nodig heeft. Bel alsjeblieft dit nummer", zo schrijft bijvoorbeeld Najib in een bericht. "Ons huis is jouw huis.", schrijft iemand anders.

Ook hotels die relatief weinig schade hebben opgelopen, bieden slachtoffers gratis hotelkamers aan, zodat ze in ieder geval de komende tijd een dak boven hun hoofd hebben. De gouverneur van Beiroet schat dat 300.000 bewoners van de stad hun huis zijn kwijtgeraakt.

Voedselpakketten

Behalve slaapplekken worden ook maaltijden aangeboden. In Libanon is een groeiend tekort aan voedsel. Dat was vanwege de financiële crisis al voor de explosies zo, maar nu de haven is geraakt zal de druk op de voedseltoevoer nog verder toenemen. Toch slagen bewoners er in om voedsel in te zamelen. Op straat worden maaltijden en lunchpakketten uitgedeeld.

Libanezen delen gratis lunchpakketten en maaltijden uit. Libanezen delen gratis lunchpakketten en maaltijden uit.

Zoeken naar vermisten gaat door

Instagram wordt ook gebruikt om vermisten te zoeken. Twee dagen na de ramp verschijnen nog altijd nieuwe portretfoto's op @locatevictimsbeirut, een pagina met inmiddels ruim honderdduizend volgers. Vermoedelijk liggen onder het puin nog tientallen mensen. De autoriteiten gaan er vanuit dat het dodental verder zal oplopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Macron belooft politieke deal tijdens bezoek aan Beiroet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore