Ga naar de inhoud
Vandaag persconferentie

Kabinet wil introductieweken voor studenten schrappen

De introductieweek in Amsterdam in 2019. Beeld © ANP

Het kabinet wil dat de introductieweken voor nieuwe studenten op hogescholen en universiteiten dit jaar niet doorgaan. De introducties baren de betrokken ministers zorgen, omdat het handhaven van de coronamaatregelen moeilijk zal zijn.

Vandaag valt het officiële besluit, maar ingewijden zeiden gisteren tegen RTL Nieuws dat ze de kans dat de introductieweken toch mogen doorgaan heel klein is. Studenten worden door het kabinet gezien als een risicogroep in de verspreiding.

Update: Introductiedagen mogen toch doorgaan

Vandaag (6 augustus) is bekendgemaakt dat het kabinet toch terugkomt van het besluit. De introductiedagen gaan toch door, zij het onder strenge voorwaarden. Introductiekampen en ontgroeningen van gezelligheidsverenigingen worden wel afgelast.

Tijdens de introductiedagen is alcohol verder verboden en moeten alle activiteiten 's avonds om 22.00 uur afgelopen zijn. Ontgroeningen en meerdaagse studiekampen worden wel verboden.

Kan
Lees ook:
Kan een studenten-ontgroening wel coronaproof? Deze verenigingen lossen het zo op

Eerder dan verwacht

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven vanavond om 19.00 uur opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Dat is eerder dan verwacht, doordat het aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen weken weer aanzienlijk is toegenomen.

De verwachting is dat daar ook wordt bekendgemaakt dat er een corona-teststraat komt op Schiphol voor reizigers uit de risicogebieden. Er zou een plan op tafel liggen om terugkeerders uit oranje gebieden twee keer snel achter elkaar een coronatest te laten doen, zodat ze minder lang in thuisquarantaine hoeven te blijven.

Daarmee hoopt het kabinet de drempel te verlagen om in quarantaine te gaan. Dat zou op vrijwillige basis moeten gebeuren, want juridisch zijn de mogelijkheden om het te verplichten beperkt, vertellen bronnen aan RTL Nieuws.

Mondkapjesplicht in Rotterdam: 'Ik wil niet voor lul lopen'

01:28
In Rotterdam en Amsterdam geldt vanaf vandaag een mondkapjesplicht voor drukke plekken. Op de markt in Rotterdam moeten bezoekers wennen aan de nieuwe maatregel, maar dragen ze wel een mooi mondkapje.

Leidend in de Nederlandse corona-aanpak blijft op dit moment nog het nemen van regionale en lokale maatregelen. Het kabinet wil daarin steun geven aan de burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s, bijvoorbeeld met aanvullende maatregelen in de horeca. Te denken valt daarbij aan het opnieuw invoeren van een registratieplicht voor bezoekers, of horecagelegenheden in bepaalde gebieden eerder te laten sluiten.