Corruptieschandaal

Oud-koning Juan Carlos vertrekt uit Spanje: dit is waarom

03 augustus 2020 19:00 Aangepast: 04 augustus 2020 09:40
De 82-jarige Juan Carlos verlaat na 58 jaar zijn paleis in Madrid. Beeld © ANP

Het Spaanse koningsdrama is compleet: oud-koning Juan Carlos zal het land gaan verlaten. Aanleiding is het grote corruptieonderzoek dat naar hem loopt. Carlos heeft het nieuws in een brief medegedeeld aan de huidige koning, zijn zoon Felipe VI.

Juan Carlos verlaat daarmee het Zarzuelapaleis, de residentie in Madrid waar hij samen met zijn vrouw al 58 jaar woont. Het is nog niet bekend waar Juan Carlos nu gaat wonen en wanneer hij vertrekt. 

Koning Felipe zou al enige tijd op het vertrek hebben aangedrongen. Hij wil duidelijk afstand scheppen tussen hem en zijn vader, van wie hij al eerder de jaarlijkse toelage van 200.000 euro stopzette. Dat er nu zo'n heftig gebaar volgt, is verrassend, vertelt correspondent Alex Tieleman.

"Het is een aardverschuiving. Eerst werd er vooral gesproken dat Carlos alleen zijn paleis zou moeten verlaten of enkel zijn titel moest inleveren. Een vertrek naar het buitenland is een van de zwaarste middelen. Ook al zegt Juan Carlos dat hij het besluit heeft genomen." Volgens Tieleman hoopt het koningshuis dat hiermee de monarchie gered kan worden. "Het is wellicht het beste medicijn tegen alle onrust die is ontstaan."

Corruptieschandaal

Juan Carlos, die in 2014 terugtrad als koning van Spanje, wordt ervan verdacht grote sommen smeergeld te hebben aangenomen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn. Het onderzoek door justitie loopt nog altijd. "Spanjaarden vragen zich dus ook af of Carlos nu niet zijn straf ontloopt als blijkt dat hij schuldig is aan corruptie. Maar hij heeft in principe laten weten dat hij beschikbaar blijft voor justitie. Al is daar dus veel scepsis over."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanje maakt zich op voor koningsdrama: Juan Carlos mogelijk verbannen uit paleis

Het draait allemaal om een vermeende betaling van 100 miljoen dollar in 2008 door Saoedi-Arabië op een Zwitserse bankrekening die aan Juan Carlos wordt gelinkt, vertelt Tieleman.

"De betaling zou verband houden met de aanbesteding van een hogesnelheidslijn naar de heilige stad Mekka. Die zou door Spaanse bedrijven worden aangelegd. Het geld op de bankrekening zou via schimmige constructies zijn weggesluisd, onder meer via zijn vermeende minnares Corinna Larsen."

Felipe schrapte eerder al de toelage van zijn vader Juan Carlos. Felipe schrapte eerder al de toelage van zijn vader Juan Carlos.

Daarnaast smokkelde Juan Carlos jarenlang geld, met reguliere Iberia vluchten, van zijn Zwitserse rekening naar Madrid. Zonder controle passeerde het geld het vliegveld Barajas, Madrid, terwijl het verplicht is cash bedragen groter dan tienduizend euro te melden. Maandelijks ging het om bedragen rond de twee ton.

Lange tijd populair

"Hele generaties zijn met Juan Carlos opgegroeid", zegt Tieleman. "Hij gold lange tijd als het gezicht van Spanje." Als net aangetreden koning stuurde Juan Carlos de Borbón Spanje in 1975 richting de democratie, na de jarenlange dictatuur van generaal Franco. En hij wist begin jaren tachtig een militaire staatsgreep af te wenden. Hij geldt daardoor als de redder van de Spaanse democratie en is in die jaren erg populair.

Maar de laatste jaren komen allerlei schandalen naar buiten. Verschillende minnaressen die, zo blijkt later, miljoenen krijgen. Mogelijk buitenechtelijke kinderen.

En dat hij in 2012 een dure reis naar Botswana maakte om olifanten te schieten, terwijl Spanje zucht onder een economische crisis, dat doet zijn imago ook geen goed.

Schade beperken

Alex Tieleman vertelt dat Felipe VI de schade zoveel mogelijk wil beperken. "Uit een recente peiling blijkt dat de helft van de Spanjaarden vindt dat de huidige koning het goed doet ondanks alle schandalen. Als hij op de een of andere manier betrokken blijkt bij de zaken van zijn vader, dan zijn de gevolgen niet te overzien." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore