Johnson plaatst megabestelling

Britse coronatesten beloven binnen 90 minuten uitsluitsel, maar of het werkt?

03 augustus 2020 21:06
De regering Johnson heeft miljoenen exemplaren gekocht. Beeld © AFP

Al na 90 minuten weten of je besmet bent met het coronavirus. Het is de baanbrekende belofte van nieuwe testmethodes, die zijn ontwikkeld in Groot-Brittannië. De Britse regering heeft miljoenen exemplaren besteld, maar of de testen op grote schaal accuraat zijn, moet volgens deskundigen nog blijken.

Nu duurt het vaak 24 uur of langer om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus, omdat de resultaten niet op de testlocatie maar in een laboratorium worden verwerkt. Dankzij 'de meest innovatieve techniek' is er straks duidelijkheid 'binnen 90 minuten', zo verklaarde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

Ook kunnen de nieuwe coronatesten een onderscheid maken tussen het coronavirus en de griep, dat volgens de regering extreem waardevol is in de komende wintermaanden.

'Laboratorium' in zakformaat

Hoe het werkt? Zie het als een compleet laboratorium, dat past in je handpalm, zo beweert de directeur van DnaNudge. Zijn bedrijf geeft klanten normaal voedingsadviezen aan de hand van hun DNA, en ontwikkelde een van de twee testmethodes.

De directeur van DnaNudge met de handzame coronatestverwerker De directeur van DnaNudge met de handzame coronatestverwerker

"Het is vrij simpel", zegt hij. "Je gebruikt een strookje, waarmee je in je mond of je neus DNA afneemt. Dat stop je in de cartridge." Daarna doet het doosje het werk. Simpel gezegd: het apparaatje leest het DNA, en zoekt naar een reactie waarmee het coronavirus wordt aangetoond. Voor het gebruik is geen medische training vereist.

Een andere test, genaamd LamPORE, werkt vergelijkbaar. Oxford Nanopore, het bedrijf achter de test, levert apparaten die ook op locatie kunnen worden ingezet. Denk aan teststraten, maar bijvoorbeeld ook op scholen, zo zegt de directeur. Het bedrijf heeft machines in twee formaten ontwikkeld.

Veel vraagtekens

Medisch deskundigen zijn enthousiast, maar sommigen zijn ook terughoudend. Zo heeft de Britse overheid nog niet duidelijk gemaakt hoe accuraat de testen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse regering roept op: eet minder tegen coronavirus

De Nederlandse immunoloog Ger Rijkers plaatst zijn vraagtekens. "Hoe goed de test is, weten we niet. En er kan van alles gebeuren. Stel zo'n apparaat staat in een teststraat en het wordt een mooie zomerdag, met een temperatuur van boven de 30 graden. Dan steek ik mijn hand niet het vuur dat de uitkomsten hetzelfde zijn bij een koude dag." Met andere woorden: is de test onder alle omstandigheden even betrouwbaar? Rijkers betwijfelt het: "Het is een beetje een overhaast besluit."

Eerdere miskopen

Ook in Groot-Brittannië klinkt kritiek. "Deze technologie is nieuw en het is belangrijk dat die getoetst wordt. Er bestaan geen onafhankelijke studies van", zegt een professor van Birmingham University tegenover The Guardian.

Hij voegt toe dat de regering Johnson al eerder onbruikbare testen heeft aangeschaft. In april werden 3.5 miljoen thuistesten, die volgens premier Johnson baanbrekend zouden zijn, uiteindelijk niet betrouwbaar genoeg bevonden. "Ze kochten testen op basis van wat bedrijven zeiden."

Desondanks worden de eerste testen vanaf volgende week gebruikt. De Britse overheid wil zo de testcapaciteit vergroten van 300.000 naar 500.000 testen per dag.

Zo kan iedereen met klachten vanaf 1 juni worden getest op corona

Testen, testen, testen. Om het virus in bedwang te houden kan iedereen met coronaklachten vanaf 1 juni worden getest in Nederland. Zo gaat dat in zijn werk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore