Woordenwisselingen

Ruzie op vakantie: 'Ik ben 's nachts 1300 kilometer naar huis gereden'

03 augustus 2020 16:54 Aangepast: 03 augustus 2020 18:35
Een stel heeft ruzie in de auto Beeld © iStock

Heftige discussies in de auto, aan de eettafel of in het appartement: vakantie is soms een broedplek voor ruzie. Het moest zo gezellig worden, maar je vliegt elkaar in de haren. "Ik heb mijn spullen gepakt, geld voor mijn vrouw en kinderen achtergelaten en ben 's nachts naar huis gereden."

Ruziën onderweg naar je vakantiebestemming zullen veel stellen herkennen, maar een Frans stel uit Lille maakte het wel héél bont. Zij kregen zo'n heftige ruzie dat de man zijn vrouw achterliet op een parkeerplaats en 900 kilometer naar huis reed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruzie op vakantie: man laat vrouw achter en rijdt 900 km terug naar huis

Dat ruzie op vakantie een bekend fenomeen is, blijkt uit bijna negenduizend reacties op onze Facebookpagina onder het verhaal van het Franse stel. Eduard, Ingrid en Deveny herkenden zich in dit verhaal en vertellen over hun eigen vakantieruzies.

'Een reis van 1300 kilometer'

"We hadden een vakantie van twee weken geboekt aan het Gardameer", vertelt Eduard (44). Samen met zijn vrouw (inmiddels ex) en twee kinderen verbleef hij in de stad Manerba del Garda in Italië, maar een ruzie gooide roet in het eten.

"Dat ging over een vrouwelijke vriendin die mij regelmatig appte." De vrouw van Eduard hoorde dit en werd woedend. De ruzie liep behoorlijk uit de hand. "Ik heb toen mijn spullen gepakt, geld voor mijn vrouw en kinderen achtergelaten en ben 's nachts naar huis gereden. Een reis van 1300 kilometer."

Aan de ene kant voelde hij opluchting, maar ook spijt. "Ik was van het gezeur af, maar liet ook mijn kinderen achter. Dat wil je als vader ook niet." Anderhalve week later haalde Eduard zijn gezin weer op. "Ik heb toen flink gas gegeven: binnen 8 uur waren we thuis. Kwaad was ik nog steeds."

'Meneer reed gewoon rechtdoor'

Ingrid (48) vertelt over haar vakantie naar Amerika in 2012: "Met mijn man en dochtertje maakte ik een rondreis." Op reis stippelde zij de routes uit en nam haar man (inmiddels ex) plaats achter het stuur, maar juist in de auto ontstond het probleem. "Hij luisterde nooit naar mij."

"Als ik zei 'rechtsaf', reed meneer gewoon rechtdoor", vertelt ze. "En schreeuwde hij: 'De volgende keer doe ik het wel'." Ze voelde zich heel naar. "Ik werd steeds stiller." Veel plezier had Ingrid niet meer in de vakanties samen en uiteindelijk, twee jaar later, is ze van haar man gescheiden. 

Ingrid en haar dochtertje Ingrid en haar dochtertje

Ook Deveny (22) herkent zich in de ruzies op vakantie. "Het ging vaak over de route, m'n ouders ruzieden dan over waar we heen moesten." Haar vader grapte wel eens dat hij Deveny en haar zusje uit de auto zou zetten. "Maar dat deed hij dan nooit hoor", lacht ze. Deveny denkt dat vooral de lange autorit voor spanningen zorgde. "Je zit dan toch 14 uur samen in één auto."

Sluimerende conflicten

"Na de zomer- of kerstvakantie is het bij mij altijd drukker. Mensen brengen meer tijd met elkaar door en dat kan ertoe leiden dat de bom barst", vertelt relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven. Vooral een auto kan dit proces versnellen. "Zo'n auto is een snelkookpannetje. Hierdoor komen sluimerende conflicten eerder naar boven", vertelt Van de Ven.

En vaak verhullen ruzies over niet zulke belangrijke zaken als de juiste routes échte irritaties. "Bijvoorbeeld over wie het voor het zeggen heeft in de relatie", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels…. met familie op vakantie

Ruzie is soms nodig

Maar ruziën hoeft niet altijd fout te zijn. "In een relatie is ruzie soms nodig. Je moet zeggen wat je denkt en voelt", benadrukt Van de Ven.

Dat betekent niet dat dingen meteen moeten worden uitgepraat als ze gebeuren. "Op zo'n moment ben je nog boos en ga je misschien dingen zeggen die de ander kwetsen. Stel het dan even uit en zorg dat je er binnen twee dagen op terugkomt", raadt hij aan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore