Schikking met schoonmaaksters

Schoonmakers krijgen gelijk, bemiddelingssite betaalt schikking

30 juli 2020 05:57 Aangepast: 30 juli 2020 08:22
Ken je plichten als je een schoonmaker inhuurt. Beeld © ANP

Twee schoonmaaksters die het niet eerlijk vonden dat ze een deel van hun uurloon moesten afdragen aan een bemiddelingssite zijn in het gelijk gesteld door de arbeidsinspectie.

De twee schoonmaaksters hadden in 2018 een klacht ingediend, waarna er een onderzoek naar Huiscleaning werd ingesteld. Ze vonden het oneerlijk dat ze voor elk gewerkt uur 2,50 euro aan Huiscleaning moesten afstaan. Ook stoorden ze zich er aan dat ze een boete van 100 euro per werkdag zouden kunnen krijgen, als ze buiten Huiscleaning om bij de klanten zouden gaan schoonmaken. Ze werkten allebei al jaren via Huiscleaning.

De inspectie SZW is het met hen eens. De vergoeding die Huiscleaning vroeg aan de schoonmakers, was in strijd met de wet. Ook de regel dat niet zonder Huiscleaning gewerkt mocht worden, was onwettig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan ik nu ook geld terugkrijgen van Huiscleaning? En 3 andere vragen

Tevreden

Volgens de inspectie is Huiscleaning eigenlijk een uitzendbureau dat schoonmakers in dienst heeft en verhuurt aan particulieren. Het bedrijf legt namelijk zoveel regels op aan de schoonmakers dat het moet worden gezien als werkgever. Het onderzoek ging over de periode 2015 tot eind 2019.

Huiscleaning heeft naar aanleiding van het onderzoek een schikking getroffen met de schoonmaaksters. Hoeveel geld de vrouwen hebben gekregen, is geheim. 'Ze zijn er goed mee geholpen', wil hun advocaat Pascal Kruit wel kwijt. “Ik vind het een goede uitkomst en de dames zijn er ook tevreden mee. Het is heel goed dat de inspectie SZW actie heeft ondernomen.”

De vrouwen mogen niet zelf met RTL Nieuws praten, omdat dat dat de voorwaarden van hun schikking zou schenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor een 'witte' werkster heb je geen website nodig

'Oude informatie'

Het bedrijf achter de site is het niet eens met de conclusie van de Inspectie SZW. “Het rapport is gebaseerd op oude informatie”, stelt directeur Bas Tolenaar. “Er is bovendien nooit sprake van geweest dat wij gezag over de schoonmaker hadden zoals in een arbeidsrelatie. Wij zorgen er alleen voor dat mensen elkaar kunnen vinden.”

Waarom het bedrijf dan toch een schikking heeft getroffen met de schoonmaaksters, wil Tolenaar niet zeggen. Inmiddels bestaat het merk Huiscleaning niet meer. De site is opgegaan in hlprs.nl. Volgens Tolenaar zijn de voorwaarden van hlprs.nl anders dan die van Huiscleaning. De Inspectie heeft de situatie bij hlprs.nl niet onderzocht.

Het is de eerste keer dat de Inspectie SZW een zaak heeft onderzocht bij een bedrijf uit de zogenoemde platformeconomie, waartoe ook Uber, Helpling en Deliveroo behoren. Al jaren strijden vakbonden voor meer rechten voor mensen die via deze sites werken. 

FNV: "Blij met onderzoek"

Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Amsterdam nog dat schoonmaaksite Helpling juist geen werkgever is, maar slechts bemiddelt tussen klant en schoonmaker. Helpling hoeft zich daarom niet te houden aan de schoonmaak CAO. Vakbond FNV is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Volgens de bond kan het rapport over Huiscleaning daarbij helpen.

“We zijn hier blij mee", zegt Marije Ottervanger, campagneleider platformwerk bij het FNV "Het is goed dat deze moedige dames deze stappen hebben durven nemen. Want daardoor heeft de inspectie deze analyse uit kunnen voeren. Het kan ons helpen in de Helpling-zaak, maar mogelijk ook bij de andere platforms die met schijn-ZZP'ers werken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore