Volgeboekt

Snel nog op vakantie? Bijna niets vrij en een gevulde portemonnee nodig

23 juli 2020 13:56 Aangepast: 23 juli 2020 15:24
Beeld © ANP

Wie op het allerlaatste moment toch nog graag op vakantie wil in eigen land, heeft nog maar weinig keuze. De meeste vakantiehuisjes, campings en parken zijn volgeboekt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Wie vanwege nieuwe uitbraken van het coronavirus op het allerlaatste moment besluit om toch maar niet op vakantie te gaan naar bijvoorbeeld Kroatië of Baskenland, zal niet zo makkelijk een plekje kunnen vinden in eigen land. 

RTL Nieuws nam de proef op de som en bekeek online het nog beschikbare aanbod voor een weekje vakantie voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen. Uitgangspunten: vertrek aanstaande maandag 27 juli voor een vakantie van 7 nachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantie in eigen land populairder: hier moet je op letten in coronatijd

Vakantiehuisje zoeken met een loep

Het aanbod van vakantiehuisjes op internet is enorm. We bekeken het aanbod van 6 grotere aanbieders, die volgens de eigen sites ruim 8000 huizen in Nederland verhuren. Daar zal voor ons gezin toch nog wel een plekje zijn?

Nou, het valt niet mee. Bij Heerlijke Huisjes, Interhome en Happyhome verschijnt er zelfs geen enkel resultaat in beeld na het invullen van de datum en het aantal personen. Bij de anderen is het niet veel beter.

In totaal zijn er nog 6 'huisjes' om uit te kiezen, waaronder een verbouwd Volkswagenbusje in Holten, een appartement in een Amsterdams grachtenpand voor 3.549 euro en een groepsaccommodatie voor 1 tot 35 personen in het Limburgse Afferden. Prijs: 4.950 euro voor een week. Als we besluiten al vrijdag of zaterdag weg te gaan, komen er nog drie opties bij.

Aanbod vakantiehuizen

Volle vakantieparken

Niet veel keuze dus. Een vakantiepark dan wellicht? We besluiten bij vier aanbieders en een verzamelsite te zoeken. Maar ook hier is het vol. Voordeeluitjes, Landal en Droomparken hebben geen huisjes meer beschikbaar. 

Bij twee locaties van Hogenboom en vijf van Center Parcs kunnen we nog boeken. Al is het aanbod en de prijs niet overal helemaal geschikt voor een gezin van vier. Bij Port Zelande wordt een cottage voor 12 personen aangeboden, voor 5.329 euro. En ook op Park Zandvoort is nog wel plek: een 10-persoonscottage voor 6.489 euro is beschikbaar.

De goedkoopste optie is een chalet op Droompark Buitenhuizen in Velsen-Zuid. Die kunnen we een week huren voor 1.193 euro.

Aanbod vakantieparken

Keuze uit campings

En kamperen dan? Hoe zit het met de verhuur van staanplaatsen voor een weekje? Ook daar was het aanbod enkele maanden geleden ongetwijfeld aanzienlijk groter, maar toch is er daar wel degelijk iets te kiezen.

Via de site van de ANWB is een kampeerplaats te boeken op 1320 campings door het hele land. Op slechts 47 daarvan kunnen we via de website van de bond nog een plaatsje reserveren. De campings waaruit we kunnen kiezen liggen verspreid door het land en de prijs voor een standplaats voor een week varieert tussen 83,40 en 483,21 euro.

Daarmee lijkt kamperen voor de last-minute vakantiegangers in eigen land op dit moment de optie met de meeste keuze. Wie toch anders wil, zal heel goed moeten zoeken of uitstellen tot een rustiger moment.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag je nu weer met meer huishoudens in één auto op vakantie in eigen land?

Verantwoording

Voor dit verhaal is gekeken naar het aanbod aan vakantieparken, vakantiehuizen en campings die worden aangeboden via 12 verschillende populaire websites. De selectie is uiteraard niet uitputtend. Zo zijn er ook vakantieparken, vakantiehuizen en campings te boeken via de eigen of andere verzamelsites. Deze selectie is gemaakt om een beeld te geven van de situatie op dit moment.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore