Ga naar de inhoud
Uit de bocht

Zorgen over gedrag Kanye West, ook Joyce worstelde met bipolaire stoornis

Kanye West Beeld © ANP

Kanye West wil in november meedoen aan de presidentsverkiezingen. Maar de 43-jarige rapper maakte de afgelopen tijd een verwarde indruk. Van Kanye is bekend dat hij kampt met een bipolaire stoornis. "Het voelt soms alsof je de wereld aankan, maar fijn is dat niet", zegt Joyce, zelf bipolair.

De familie van Kanye is geschrokken van zijn mentale toestand en wil dat hij professionele hulp zoekt. Ze vrezen dat zijn bipolaire stoornis de aanleiding is voor zijn gedrag.

Manische periode

Een bipolaire stoornis kenmerkt zich door hoge pieken en diepe dalen. In een manische periode, waarin Kanye lijkt te zitten, voelt het alsof je de wereld aankan. Dat klinkt misschien goed, maar dat is het niet, vertelt Joyce. "In een manische periode heb ik een keer in één week het hele huis geschilderd en behangen. Dan ging ik gewoon 's nachts door", vertelt ze.  

Joyce slikt nu medicijnen, maar toen ze die nog niet had, verloor ze veel vrienden. "Je stoot mensen af, want als mensen niet deden wat ik wilde, waren ze al snel waardeloos. Achteraf heb je daar veel spijt van."

Ze vertelt dat manische perioden zich afwisselen met depressieve gevoelens. "Na zo'n manische periode zak je langzamerhand in een depressie. Dan heb je nergens meer zin in en wil je alleen maar in bed liggen."

Uitvergroten emoties

Bipolariteit kenmerkt zich door het uitvergroten van emoties. Het kennen van geen gêne zou daarbij kunnen horen, zegt Mirjam Schneider, hulpverlener bij MIND Korrelatie. "Tijdens een manische periode heb je het idee dat je geweldig bent. Dit kan lijken op een psychotische episode."

Schneider benadrukt dat verschillende factoren de kans op het krijgen van een bipolaire stoornis vergroten. "Stress en trauma zijn de grootste triggers", vertelt ze. "Wat het uiteindelijk losmaakt, is bij iedereen verschillend." 

Eerste campagnebijeenkomst

Kayne hield zondag een campagnebijeenkomst in Charleston. Daar sprak hij over uiteenlopende onderwerpen, zoals abortus en een mogelijke scheiding van zijn vrouw Kim Kardashian. Het eerste onderwerp riep heftige emoties op bij de rapper.

Emotionele campagnestart Kanye West: 'Ik had bijna mijn dochter vermoord'

01:34

President Verenigde Staten

Wat betreft de kansen van Kanye West als toekomstige president, vertelt Amerika-correspondent Erik Mouthaan dat het moeilijk inschatten is hoezeer hij het echt meent. 

"Kanye is in elk geval erg laat, in sommige staten kan hij misschien niet eens meer op de kieslijst komen, want daarvoor moet je een aantal handtekeningen van aanhangers zien te verzamelen."

Maar, benadrukt Mouthaan: "Als we één ding hebben geleerd in de Amerikaanse politiek, is het om niets uit te sluiten, Trump leek in 2015 ook een kansloze kandidaat." 

Advies aan Kanye

Over wat Kanye nu het beste kan doen, wil hulpverlener Schneider liever geen uitspraken doen. "Maar tegen iemand in een manische periode zeggen dat hij of zij een probleem heeft, is geen goed idee. Wat je beter kunt doen, is je inlezen en informeren over bipolariteit om hem of haar te helpen en daarnaast goed voor jezelf te blijven zorgen." 

Mouthaan: "Als West serieuzer wordt genomen door kiezers, zal de pers inhoudelijk over hem gaan berichten. Dat kan hem helpen steun te krijgen. Kanye kan zeker een spelbreker worden, mocht hij zijn campagne op gang krijgen."