Golf van kritiek

Trump dreigt met paramilitairen in meer linkse Amerikaanse steden

21 juli 2020 10:52 Aangepast: 21 juli 2020 13:47
Speciale agenten van de federale overheid in de straten van Portland. Beeld © AP

In de straten van de Amerikaanse stad Portland lopen sinds kort onherkenbare paramilitairen. Die zijn speciaal gestuurd door het Witte Huis. Hun inzet is nodig om de orde te herstellen, zegt president Donald Trump. Andere grote steden zullen mogelijk volgen, tot woede van de lokale bestuurders.

Ze dragen camouflagekleding en slepen sinds vorige week demonstranten van de Black Lives Matter-beweging in hun busjes, volgens betogers vaak zonder duidelijke reden. In Portland is nu al te zien wat mogelijk tal van andere grote Amerikaanse steden staat te wachten.

Chicago zal vermoedelijk de komende dagen volgen. Daarnaast dreigt Trump zijn speciale eenheden ook te sturen naar Baltimore, Detroit, New York, Oakland en Philadelphia . "Ik ga iets doen, dat kan ik je vertellen", zei Trump. "We laten dit niet gebeuren in ons land." De antiracismeprotesten leidden soms tot plunderingen en geweld. Dat was ook in Portland het geval.

'Het land zal naar de hel gaan'

De steden die Trump specifiek noemt hebben een ding gemeen: ze worden allemaal bestuurd door politici van de Democratische partij. Trump schildert hen af als slappe bestuurders die het land naar de afgrond helpen. Hij zegt dat de politici bang zijn om op te treden tegen de demonstranten. 

Daarbij haalt hij ook uit naar presidentskandidaat Joe Biden, tegen wie Trump het over minder dan honderd dagen zal opnemen. "Als Biden dit land zal regeren, zal er wat gebeuren. Het hele land zal naar de hel gaan."

Democraten woedend

De Democraten zijn fel tegen de inzet van de speciale troepen. Zij vinden het een buitenproportioneel middel. Bovendien kunnen de steden de eenheden niet zelf aansturen. De agenten opereren onder directe leiding van het ministerie van Justitie. Daarmee is het ook een conflict tussen de lokale en de landelijke overheid. Doorgaans worden de troepen ingezet in de strijd tegen terreur en aan de Mexicaanse grens.

De partijleden beschuldigen Trump nu van machtsmisbruik en noemen de acties een gevaar voor de democratie. Ook in Portland - waar de antiracismeprotesten nog altijd vele honderden mensen trekken - willen ze niets liever dan dat de paramilitairen verdwijnen. De burgemeester stelt dat de eenheden het geweld juist aanwakkeren.

"Dit is een Amerikaanse crisis. We moeten Trump stoppen voordat dit zich verder verspreidt", zei senator Jeff Markley van de staat Oregon. De staat heeft de overheid aangeklaagd. Als Oregan de zaak wint, mogen de eenheden geen demonstranten meer arresteren. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan.

Toename van geweld

Het Witte Huis zegt dat de inzet nodig is, nu er in verschillende steden een toename van geweldsincidenten wordt gemeld. "We hebben geen uitnodiging nodig om ons werk te kunnen doen", zei het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid tegen Fox News. "We zullen het doen, of ze ons aardig vinden of niet."

In Chicago werden afgelopen weekend 63 mensen neergeschoten. Twaalf van hen overleefden dat niet. Amerikaanse media melden dat het Witte Huis de komende dagen zo'n 150 speciale agenten naar de stad zal sturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump ontevreden over koers en vervangt campagneleider

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore