Omstreden veiligheidswet

Met post-its en rijmwoorden zoekt Hongkong naar veilige manieren van protest

21 juli 2020 07:29 Aangepast: 21 juli 2020 07:49
Blanco post-its in een winkel die sympathiseert met de protestbeweging. Beeld © AP

Ze gebruiken blanco post-its, of roepen net iets andere woorden voor hun slogans. Betogers in Hongkong die demonstreren tegen de groeiende invloed van China zoeken naar nieuwe vormen van protest, nu de omstreden veiligheidswet het hun onmogelijk maakt om zich publiekelijk uit te spreken.

Sinds de wet op 30 juni van kracht ging staan er tot levenslange celstraffen op het demonstreren voor onafhankelijkheid van Hongkong. De bekende protestleuzen als 'Bevrijd Hongkong!', zijn inmiddels verboden. Daarom zoeken de demonstranten nu naar nieuwe manieren om hun boodschap kenbaar te maken, zonder dat zij daarbij direct de wet overtreden.

Cirkels en plaknotities

Blanco post-its lijken uitkomst te bieden. Ze worden door demonstranten op de muur geplakt. Pas van een verre afstand zijn vervolgens acht Chinese karakters zichtbaar, voor de leus 'Bevrijd Hongkong, de revolutie van onze tijd'. Ook een poster met daarop allerlei cirkels geeft vanaf een afstand dezelfde boodschap. De demonstranten hopen zo de wet slim te kunnen omzeilen.

Wanhopige Ariel Lee durft niet terug naar Hongkong: 'Voel me erg verdrietig'

Vanwege de Chinese bemoeienis in hun geboortestad durven Hongkongse studenten die in Nederland wonen niet meer terug. Maar visumvereisten maken een langer verblijf in ons land onzeker.

De blanco post-its zijn opzichzelfstaand een symbool geworden. Ze hangen aan de muur in diverse cafés die sympathiseren met de protestbeweging. Deze zogeheten 'gele winkels' zijn zo (nog) niet strafbaar, maar kunnen de demonstranten wel een hart onder de riem steken. Post-its met daarop protestslogans zijn door de winkels wel eerder weggehaald.

"We proberen de mensen van Hongkong te vertellen dat dit het enige is wat de 'gele winkels' kunnen doen", zegt restauranteigenaar Tan Wong tegen persbureau AP. "Het is een nieuwe manier om ons te uiten. Als ze het ons niet toestaan, vinden we een andere manier", zegt een andere bezoeker.

Een nieuwe protestposter. Pas van een verre afstand zijn de Chinese karakters zichtbaar en daarmee 'Bevrijd Hongkong!' Een nieuwe protestposter. Pas van een verre afstand zijn de Chinese karakters zichtbaar en daarmee 'Bevrijd Hongkong!'

Rijmwoorden

Behalve post-its worden de protestslogans ook deels vervangen. De betogers gebruiken net iets andere woorden, die vergelijkbaar klinken. Op die manier is hun boodschap nog steeds duidelijk, maar wordt het voor de autoriteiten een stuk lastiger om dat te bewijzen.

Een professor aan de universiteit van Hongkong zegt tegen AP dat de creatieve censuurvermijding past in een lange geschiedenis. "Soms kan censuur tegenwerken, omdat mensen de kwestie juist meer zullen bespreken. Ze denken: als het gecensureerd is, dan moet het wel belangrijk zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump stopt met speciale behandeling Hongkong

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore