Gesprek over racisme

Typhoon emotioneel bij Zomergasten: 'Beoordeel op karakter in plaats van kleur'

19 juli 2020 23:01 Aangepast: 20 juli 2020 09:04
Typhoon tijdens het interview bij Zomergasten. Beeld © Screenshot uit de uitzending.

Rapper Typhoon sprak vanavond in het programma Zomergasten over racisme en de Black Lives Matter-beweging. "Ik vind het verschrikkelijk dat we Black Lives Matter moeten zeggen. Dat gaat er niet in bij mij. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn."

Glenn de Randamie, zoals Typhoon eigenlijk heet, schoof vanavond aan bij presentatrice Janine Abbring voor de eerste aflevering van televisieprogramma Zomergasten van de VPRO. Het gesprek ging onder andere over racisme.

Na het zien van een fragment uit de film 'As it is in heaven' brak de rapper. "Het gaat over vrijheid. Het gaat erom te zijn wie je wil zijn en mag zijn", zei hij. "Het gaat over waar Martin Luther King het al over had: 'ik wil dat mijn kinderen beoordeeld worden op hun karakter in plaats van hun kleur'."

Over de huidige situatie in Nederland met betrekking tot racisme zei Typhoon het volgende. "Ik ga uit van het beste in mensen, maar op het moment dat je onderdeel bent van de samenleving, dat je de lucht ademt van de samenleving, dan adem je ook deels het institutionele racisme. Dat is een blinde vlek in Nederland."

'We gaan vooruit'

Toch is de rapper positief over de toekomst. "Er gebeurt echt iets en niet alleen voor zwarte mensen. We gaan hoe dan ook vooruit alleen er moet nog wel veel kennis vergaard worden en dat ligt voor een deel ook bij witte mensen. Die moeten met elkaar praten en de archieven induiken."

Zo ontstond de Black Lives Matter-beweging

Black Lives Matter een leus die je veel hoort de laatste tijd, maar waar komt hij eigenlijk vandaan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore