EU-top over begroting en herstelfonds

Merkel en Macron weggelopen na 'kribbig overleg' met premier Rutte

19 juli 2020 03:29 Aangepast: 19 juli 2020 06:22
Premier Rutte 's nachts in Brussel na de EU-top.

Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn zaterdagnacht in Brussel tijdens de EU-top "kribbig" weggelopen uit een overleg met premier Mark Rutte en zijn Oostenrijkse, Deense, Zweedse en Finse 'zuinige' bondgenoten. Dat zei Rutte na afloop van de tweede dag van de EU-top in Brussel.

Sinds vrijdag onderhandelen de 27 EU-leiders over de nieuwe meerjarenbegroting en het beoogde coronafonds. De spanning over de volgens ingewijden blijvend stugge houding van Rutte was zo hoog opgelopen dat Macron dreigde in zijn vliegtuig naar huis te stappen. Over de omvang van het herstelfonds bestaat echter nog veel onenigheid.

Er zijn wel vorderingen gemaakt maar de standpunten liggen nog ver uiteen. Op een gegeven moment zijn Merkel en Macron "kribbig de zaal uitgelopen", zei Rutte, maar volgens hem was hij "niet de enige oorzaak" daarvan.

De Duitse delegatie verklaarde zaterdagnacht dat het "te vroeg is om te kunnen zeggen of er zondag een oplossing zal zijn. Maar het is de moeite waard om verder te werken, want er is brede wil bij de lidstaten om oplossingen te vinden."

Veto

Een andere belangrijke eis van Nederland, de mogelijkheid om met een veto subsidies uit het herstelfonds te blokkeren als de ontvanger verzuimt te hervormen, vindt inmiddels meer ingang. Premier Mark Rutte leek vrijdagavond nog de stemming te bederven door daaraan vast te houden, maar EU-president Charles Michel nam elementen van het voorstel over.

Miniatuurvoorbeeld
Eerder op zaterdag:

EU-top: nieuw voorstel met 'supernoodrem' voor premier Rutte

Rutte sprak zaterdag in wisselend groepsverband onder leiding van Michel met onder andere zijn Duitse, Franse, Spaanse, Italiaanse en Portugese tegenhangers, en zijn bondgenoten Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Finland.

Zondag wordt verder onderhandeld in de hoop een akkoord te bereiken. Dan presenteert EU-president Michel een nieuw onderhandelingsvoorstel en wil hij rond lunchtijd met alle 27 leiders overleggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore