'Pure wanhoop'

Mensensmokkel groeit sterk op Balkan: met 211 man in een vrachtwagen

15 juli 2020 14:30 Aangepast: 15 juli 2020 14:43
Vluchtelingen in Bosnië (beeld: december 2019) Beeld © AP

Op de Balkan steken fors meer migranten illegaal de grens over, op weg naar West-Europa. Dat meldt de Europese grenswacht Frontex. Het leidt tot schrijnende situaties. In een vrachtwagen in Noord-Macedonië werden vorige week 211 mensen gevonden, onder wie 63 minderjarigen.

De grote groep migranten werd ontdekt tijdens een nachtelijke routinecontrole aan de grens met Griekenland. De politie heeft de 211 inzittenden aangehouden en naar een detentiecentrum gebracht, waarna ze terug naar Griekenland moeten worden gestuurd.

De vrachtwagenchauffeur, een 27-jarige man uit Noord-Macedonië, is gearresteerd.

Meerdere ongelukken

Het is niet het enige incident in Noord-Macedonië. Afgelopen vrijdag botste een pick-up truck met 32 migranten op hoge snelheid tegen een auto. Ook zondag ging het mis, toen een auto met 11 migranten tegen een vrachtwagen reed. De inzittenden werden met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

"Het is pure wanhoop", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Overal zitten mensen vast op de Balkan, en die willen allemaal door. Vanuit Griekenland, via Montenegro, Bosnië, Servië en Kroatië, naar uiteindelijk landen als Duitsland of Nederland." 

Noord-Macedonië heeft vanwege de toestroom een crisistoestand uitgeroepen en stuurt extra militairen naar de Griekse grens. Die is vanwege het coronavirus inmiddels ook voor passagiers weer gesloten.

Frontex: forse toename illegale grenspassages op Balkan

In het eerste half jaar hebben op de westelijke Balkan fors meer migranten illegaal de grens overgestoken. Het gaat om een toename van 73 procent, vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Frontex, het Europees Grenswachtagentschap. Tot nu toe zijn dit jaar ruim 9200 illegale grenspassages gemeld. In juni was de Balkan de meest actieve migratieroute in Europa.

Het totaal aantal illegale grenspassages naar Europa nam in het eerste half jaar in zijn totaliteit wel af, met zo'n twintig procent. De voornaamste reden is volgens Frontex de coronacrisis.

Frontex is belangrijk voor de Europese Unie. De grenswacht verdubbelde de afgelopen vijf jaar het personeel naar 1000 medewerkers. Er ligt een voorstel voor 10.000 medewerkers in uiterlijk 2027.

Impact van corona

Door de coronacrisis lukte het veel migranten dit voorjaar niet om verder te reizen. Nu veel grenzen weer open zijn, nemen de aantallen weer toe.

Het aantal illegale grenspassages vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. Het aantal illegale grenspassages vergeleken met diezelfde periode vorig jaar.

Mensensmokkelaars maken duidelijk gebruik van het moment. "Die denken ook: er moet wel geld verdiend worden", vertelt Akkermans. Servië, dat regelmatig hardhandig optreedt tegen migranten, spreekt over zo'n tweehonderd aankomsten per dag.

Veel Syrische vluchtelingen

Wat verder opvalt aan de cijfers: van alle migranten die dit jaar op de Balkan illegaal de grens overstaken, komt twee derde uit Syrië. "We zagen dat begin dit jaar al aan de Turks-Griekse grens", vertelt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens.

"Het waren vaak Syrische vluchtelingen die al jaren in Turkije woonden, maar ook mensen die pas net uit Syrië waren gevlucht. Veel mensen zullen in die tijd de zinnen op Europa hebben gezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op de Balkan leeft het coronavirus weer op: 'Er is geen goede strategie'

Akkermans: "Ook omdat hun familie daar bijvoorbeeld al woont. Of omdat ze geld moeten verdienen voor het gezin dat achterblijft. De migranten nemen daar grote risico's voor. Ze zien geen andere keus. En in Griekenland willen ze niet blijven."

Roep om nieuwe migratieplannen

Het migratievraagstuk frustreert Nederlandse Europarlementariërs. "Dit laat zien dat we niet mogen verslappen in de strijd tegen mensensmokkelaars en criminele bendes", zegt Jeroen Lenaers van het CDA. "Ze maken een pervers verdienmodel van de kwetsbaarheid van deze mensen."

PvdA-Europarlementariër Kati Piri voegt toe: "De smokkelaars profiteren van het gebrek aan leiderschap binnen Europa om een oplossing te vinden voor een werkend Europees asielsysteem. Het zorgt ervoor dat mensen weer levensgevaarlijke pogingen gaan ondernemen om een toekomst in een ander Europees land op te bouwen."

Ook Lenaers wijst op het belang van nieuwe Europese migratieplannen. "Die staan voor september op de agenda, maar het is zeer frustrerend dat het allemaal zo lang moet duren."

Veel migranten kiezer voor de route via Bosnië.

Correspondent Jeroen Akkermans bezocht in 2018 de grens tussen Bosnië en Kroatië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore