Uitspraak hoger beroep

Ineke (83) moet appeltjesgroen huis oververven: 'Ik mag niet vrolijk zijn'

15 juli 2020 10:46 Aangepast: 15 juli 2020 13:35
Het groene huis van Ineke van Amersfoort. Beeld © ANP

Het knalgroene huis aan de Pluto in Den Helder moet na jaren procederen tóch overgeverfd worden. Dat heeft de Raad van State zojuist besloten. "Ik was er al bang voor. De gemeente krijgt altijd gelijk", zegt bewoonster Ineke van Amersfoort (83).

"Dit maakt me verdrietig", zegt Ineke als ze de uitspraak hoort. "Maar ik had het wel verwacht." De geelgroene voor- en achtergevel van Ineke's woning is volgens het college van burgemeester en wethouders van Den Helder 'te fel en wijkt te veel af van de andere woningen in de wijk'.

Die afwijking is zo groot dat er sprake is van een zogenaamd 'welstandsexces'. Ineke is in overtreding van de woningwet en moet haar huis in een minder opvallende kleur verven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prachtig of afschuwelijk? Buurt ruziet om appeltjesgroen huis van Ineke

Negen jaar geleden verfde Ineke haar huis groen. "Minder saai dan de witte huizen van mijn buren en groen is gewoon een vrolijke kleur", zegt ze.

Daar dachten haar buren anders over en al snel volgde een rechtszaak. De rechter gaf de buurt vorig jaar gelijk, maar Ineke ging in hoger beroep. Nu de uitspraak er is, is voor Ineke de kous af. "Er spelen te veel andere dingen privé om nu nog verder te procederen." De 83-jarige is wel erg teleurgesteld in de gemeente. "Het recht heeft niet gewonnen, maar het onrecht van de willekeurige handhaving."

We spraken Ineke ook na de eerste uitspraak van de rechter:

In september 2019 oordeelde de rechter dat Ineke haar huis moest oververven.

Van Amersfoort hoopte natuurlijk dat de rechter anders zou oordelen, maar had zich wel al voorbereid op de volgende stap. "Ik ga zo snel mogelijk naar een schildersbedrijf." 

Welke kleur nu?

Welke kleur het nu gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. Het liefst groen en dan zo fel mogelijk, als het aan Ineke ligt. Ze moet de nieuwe kleur voorleggen aan de gemeente en behoudt daarin volgens de Raad van State 'enige mate van keuzevrijheid'.

Daar is ze zelf sceptisch over. "Het zal wel saai wit of zwart worden", zegt Ineke daarover. "Ik mag gewoon niet vrolijk zijn. Ze hebben bij de gemeente iets tegen groen."

De gevel van Ineke's huis op dit moment. De gevel van Ineke's huis op dit moment.

Het was een buurman die de rechtszaak tegen Ineke ooit begon, maar wie denkt dat het alleen maar haat en nijd is in haar straat heeft het mis. "De buurman die de kleur ooit heeft aangekaart groet ik gewoon. Als ik hem tegenkom, maken we een praatje." 

Toch is het wrang. "Hij begon de zaak ooit omdat hij last had van de groene weerkaatsing in zijn huis. Op dit moment heb ik ook last van de weerkaatsing van de zon op zijn witte huis, maar ik doe dan gewoon een rolgordijntje omlaag", zegt ze.

Steunbetuigingen

Van enkele andere mensen in de buurt kreeg Ineke steunbetuigingen. "Iemand vond de kleur zo mooi en het onrecht dat mij werd aangedaan zo vreselijk dat ze een schilderij van mijn huis voor me maakte. Dat hangt nu bij mij aan de muur", zegt Ineke.

Reactie van de gemeente Den Helder:

Wethouder Remko Duinker van de gemeente Den Helder heeft gereageerd op de uitspraak. "We zijn blij dat er een duidelijke uitspraak is. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen. We hadden het liever opgelost in een gesprek. We hopen dat ze een deskundig bedrijf in de armen neemt en de nieuwe kleur met de commissie of met ons overlegt. We hebben geen hekel aan de kleur groen. Hoe meer hoe beter. Het zat hem niet in de kleur, maar de intensiteit van de verf die gebruikt is. Mevrouw Van Amersfoort hoeft niet bang te zijn dat haar huis zwart-wit moet worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore